Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga barn har kommit till skada

Micael Lekberg.
Foto: Twitter
Lars Klintwall Högberg och Malin Bergström.
Foto: SVT

SVT:s programchef Micael Lekberg svarar på Gunilla Brodrejs kritik mot realityserien ”Våra barns hemliga liv”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. ”Våra barns hemliga liv är ett inspirerande och kunskapsinriktat program om barns utveckling i 4-6 årsåldern. Programmet har spelats in i samarbete mellan SVT, barnpsykologer, föräldrar och barn. Det ger insikter om barns utveckling och har sänts i flera europeiska länder med stor framgång och intresse från publiken. Vi har producerat programmet öppet och transparent i dialog mellan forskare, föräldrar, pedagoger och bemannade produktionsteam med största respekt för alla inblandade i förskolemiljön, inga barn blir kränkta. 

Det är alltid utmanande att spela in program med deltagande små barn i spontana situationer. Både själva inspelningen av material, och det vi väljer fram i slutversion av programmet.  Barnen kanske säger något elakt om någon kompis, eller reagerar starkt och utåtagerande i en situation. Vi har förståelse för att det kan väcka engagemang. I samråd med barnens föräldrar, pedagoger och barnpsykologer har vi fått föräldrarnas medgivande och experternas godkännande utifrån forskning att det inte på något sätt är skadligt att filma barnen i deras dialoger och situationer. Det kommer inte skada barnen.

Tvärtom menar experterna och barnpsykologerna Lars Klintwall Högberg och Malin Bergström att det är helt naturligt och bra för barn att öva och praktisera vardagliga situationer som uppkommer både spontant och de som följer förutbestämda teman i det här programmet. Vi känner oss trygga med det. Föräldrarna har fått se sina egna barn i färdigklippta program innan sändning. Föräldrarna har godkänt och fått ha synpunkter på innehållet. Föräldrarna tycker att de lärt sig mycket av barnpsykologernas förklaringar till situationerna, och föräldrarna har känt sig trygga. 

Vi vet att konflikter mellan barn förekommer och är vanligt i livet och i förskolan. Det är en naturlig del i deras utveckling och vidare hantering i livet. Barnpsykologerna Malin och Lars problematiserar och förklarar hur barn på olika sätt hanterar konflikter, men också härliga leksituationer där barnen närmar sig varandra, interagerar och hjälper varandra.

Programmet visar att barnen är både kompetenta i sitt sätt att agera tillsammans och sitt sätt att hantera sina egna känslor. Alla föräldrar och barn vittnar om att ingen kommit till skada varken under inspelning eller efteråt, och vi litar på barnforskarnas dokumenterade erfarenheter och kunskaper som övervakat den här inspelningen.


Av Micael Lekberg


Mikael Lekberg är ansvarig utgivare och programchef på SVT.