Bilderboken sjunger långsamhetens lov

Ur ”Till sköldpaddornas land”.
Foto: Illustration Hsu-Kung Liu
Ur ”Till sköldpaddornas land”.
Foto: Illustration Hsu-Kung Liu

Taiwaneisiske Hsu-Kung Liu tar läsarna med till skölpaddornas land .

Margareta Sörenson drar ner på takten framför en förunderlig bilderbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Tankeexpertimentens tid – när kommer den till människan?  En vildvuxen förlängning av lekens fantasier i praktiken, kantänka, men om möjligt ännu mer utan gränser. Inspirerande, kreativ, lite vild och galen – men bara på lek.

Om människorna hade svans? Vilken sorts vill du ha? Katt? Ekorre? Om alla bodde uppe i träd? Om allt var gjort av choklad? 

Hsu-Kung Liu tar ett oförväget steg in i tankeleken och det med en abstraktion: tiden.

Går den långsamt eller fort? I sköldpaddornas land går det mycket sakta. ”Va? Kommer nästa tåg inte förrän om en månad? Ja, det är väl jättesnart. Det är vårt snabbaste tåg”, svarar Skalis på lilla gästande Kanins häpna fråga.

En lång rad förvånande inslag i livet och resandet fångas upp av Hsu-Kung Liu, författare och konstnär från Taiwan som gjort ett tidigare glödande intåg i det svenska barnbokslandet i ”Vår skattkammare” (2017) med ”Är du min bror?”. Den var en bokstavligen lysande berättelse i många, mättade färger, som skänkte nya perspektiv på vad syskonskap kan tänkas vara. Men i ”Till sköldpaddornas land” är koloriten dov i svart, grått, vitt och lågmält gult. Det skänker en surrealistisk ton åt detta märkliga land, där allt går så sakta, där det finns monument som är urgamla, och där stjärnorna gnistrar så stilla om natten. Och där maskrosfröna flyger så vackert. 

...förundrade vänder vi blad.

Samtidigt är flygplats och tågstationer sig prick lika från den gamla vanliga världen. Allt är igenkännbart, men märkligt. I min lilla referensgrupp nappar den yngsta direkt: det går ju jättelångsamt! Något i de sparsamma uttrycken ringar in känslan av overklig verklighet och förundrade vänder vi blad.

Som att öppna ett fönster. Precis som Almapristagaren Baek Heena från Korea, låter Hsu-Kung Liu oss ana barnboksvärldar som ligger öppna, vilande på andra traditioner, estetiker och filosofier. Inga dramatiska skillnader, men andra perspektiv underlättar om man vill låta tanken flyga. 


Bilderbok

HSU KUNG-LIU

Till sköldpaddornas land

Översättning Anna Gustafsson Chen

Natur & Kultur

Ålder 4+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.