En sur man inklippt ovanpå ett bibliotek. Bilden är således ett montage.En sur man inklippt ovanpå ett bibliotek. Bilden är således ett montage.

En sur man inklippt ovanpå ett bibliotek. Bilden är således ett montage.

Skötsamma ungdomar på bibblan: Emelie Stark, Fanny Zetterberg och Rebecca Cederström Foto: Ylwa YngvessonSkötsamma ungdomar på bibblan: Emelie Stark, Fanny Zetterberg och Rebecca Cederström Foto: Ylwa Yngvesson
Skötsamma ungdomar på bibblan: Emelie Stark, Fanny Zetterberg och Rebecca Cederström  Foto: Ylwa Yngvesson
BokstökBokstök
Bokstök
Stillsam läsning.Stillsam läsning.
Stillsam läsning.

Ungdomen nuförtiden är bättre än sitt rykte

Publicerad

Gunilla Brodrej om hur bråken på biblioteken inte beror på invandrad ungdom utan vanliga vuxna.

På ljusskygga sajter sprids lösa rykten om att ordningsfrågan på våra folkbibliotek skulle bero på invandringen. Somliga borgerliga ledarskribenter har fångat samma lösa boll och sparkat upp den i vänsterkrysset. Bland andra Paulina Neuding i våras (SvD 16/5): "Social oro i utanförskapsområden märks av på biblioteken, ofta i form av problem med stökiga ungdomar. Det drabbar personal och besökare, och hotar folkbiblioteken som institution."

 

En annan sorts integrationsproblem

 

Efter denna tvärsäkra utsaga är det intressant att ta del av lite ny statistik. Enligt en enkät som Kulturnytt i Sveriges Radio har gjort med bibliotekschefer, samt annan statistik från bibliotekariernas fackförbund DIK, är det inte ungdomar utan vuxna som förorsakar de flesta störningsproblemen.

Det kan exempelvis röra sig om gubbar som är sura för att de måste betala förseningsavgift, eller personer med diverse psykosociala problem.

Om någon minns så infördes en psykiatrireform 1995 för att människor med psykisk ohälsa skulle integreras i samhället. I stället ledde den till att vilsna existenser fick klara sig själva. En helt annan sorts integrationsproblem än de vi matas med dagligen.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag