Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉNDawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENFoto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
 Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Björn Häger, Publicistklubben. Foto: Emil NordinBjörn Häger, Publicistklubben. Foto: Emil Nordin
Björn Häger, Publicistklubben. Foto: Emil Nordin

Underkänt åt den tysta diplomatin

Publicerad

Journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i Eritrea i 15 år.

Publicistklubbens ordförande Björn Häger ber regeringen gå från ord till handling.

På Centralstationen i Stockholm finns en cell på fyra kvadratmeter som förbipasserande kan provsitta. Efter några minuter brukar de få panik.

I en sådan cell i Eritrea tros den svenske journalisten Dawit Isaak ha suttit inlåst i femton år, utan rättegång. För att ha bedrivit journalistik i en diktatur som ogillar det fria ordet.

Dawit Isaak är EU:s enda samvetsfånge. Men den svenska regeringen tiger och hänvisar till den tysta diplomatin.

Nu kommer uppgifter om att Dawit Isaak troligen är vid liv.

 

LÄS MER: "Dawit Isaak är vid liv"

 

Det är en fantastisk nyhet. Men vid vilket liv är man efter femton år i sådan fångenskap? Och hur länge till kan han klara det?

Detta bör stå överst på UD:s lista över prioriterade ärenden. Det är en skam för Eritrea. Och en skam för Sverige. Och kanske kan vi publicister också fundera över vår egen roll. Räcker det med pliktskyldiga appeller och frågor till utrikesministrar som inte vill svara?

Budskapet från Carl Bildt, Margot Wallström och UD har ständigt varit lugn, stoja inte och bråka om det här, lita på oss, vi använder tyst diplomati.

När Bildt beskrev tyst diplomati som framgångsrecept på sin blogg gav han som exempel hur pressen skötte sig och inte ställde obekväma frågor när Fredrik Reinfeldt träffade guvernör Arnold Schwarzenegger angående den morddömda Annica Östberg. Uppmärksamhet hade kunnat lägga hinder i vägen.

Med Dawit Isaak har den tysta diplomatin bedrivits alldeles för ostört i femton år.

Metoden bör mätas utifrån sitt resultat.

Den får godkänt i fallet Annica Östberg, och möjligen också med Johan Persson och Martin Schibbye.

Men i fallet Dawit Isaak får den svenska regeringen – så här långt – samma betyg som i fallet Raoul Wallenberg.

Icke-godkänt.

– Vi gör inte tillräckligt, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke i dag om yttrandefriheten på bokmässans yttrandefrihetsscen i Göteborg.

Nu är det upp till hennes regering att ändra på det.

 

Björn Häger

kulturen@expressen.se

Björn Häger är ordförande för Publicistklubben.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag