Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Underhållande podcast med brännpunkter

Den nya poddcasten heter kort och gott "Mark och Jonas podd" Foto: Norstedts
Patrik Lundberg Foto: Magnus Wennman, Aftonbladet

Makarna Mark Levengood och Jonas Gardell är båda berömda kulturpersonligheter, men har sällan arbetat tillsammans.

Patrik Lundberg lyssnar på den nya podcasten "Mark och Jonas" och uppskattar dynamiken mellan två herrar som är vana vid att leverera.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | PODCAST. De är Sveriges mest berömda par, men har sällan varit en duo. ”Mark & Jonas podd” är Mark Levengoods och Jonas Gardells första samarbete sedan Melodifestivalen 2003.

Nyhetsvärdet ligger delvis i plattformen. Podden distribueras av Gardells bokförlag Norstedts. Detta i en tid då förlagen febrilt letar intäkter från non-books, alltså saker som inte är böcker men som potentiellt kan finansiera dem.

Med det sagt: ”Mark & Jonas podd” är ett stabilt hantverk. De äkta makarna har ju levererat i rampljuset i tre decennier.

Jonas Gardell: trots och tack vare sin storslagenhet. Han har berört och provocerat sedan tiden då Olof Palme var statsminister och Jockiboi fortfarande inte var påtänkt.

Mark Levengood: trots och tack vare sin mildhet. Han är en programledare av den gamla skolan. Som sällan glänser själv, låter gästen vara stjärnan och sätter publikens upplevelse i första rummet.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Historielöst att inte se rasismen i H&M-annonsen 

Stor underhållning

Den dynamiken följer med in i podden. Gardell testar gränser och utmanar, Levengood är den trygga famnen.

Podden bygger, likt en radioshow, på vinjetter. Till exempel ”Just nu”: nyligen har Mark Levengood tagit ett DNA-test. Pikant nog fick Levengood testet hemskickat av ett välkänt DNA-företag, vilket nämns flertalet gånger. Herrarna har i praktiken varit influencers sedan Tjernobylolyckan, men förstår ändå inte att de gör reklam.

Kanske hänger det samman med poddens kärna: retroperspektivet. Duon svullar i personliga rövarhistorier från förr, som ett slags ”Snedtänkt” med Kalle Lind fast berättat i första person.

Och ja: det är stor underhållning.

Men brännpunkten finns i det samtida. Jonas Gardell går till frontalangrepp mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och lanserar valsloganen ”S – nu varken hjärta eller ryggrad”, angående ministerns påstådda ignorans mot en organisation som jobbar mot självmord.

Tidningarna lär således hitta rubriker varje vecka. Och Norstedts avdelning för non-books lär inte klaga.

 

PODCAST

MARK OCH JONAS PODD

Med Mark Levengood och Jonas Gardell

Norstedts

Patrik Lundberg

Jonas Gardell är medarbetare på Expressens kultursida. Därför recenseras premiäravsnittet av "Mark och Jonas podd" av Patrik Lundberg, författare och krönikör i Aftonbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!