Kodi Smit-McPhee i Let me in. Foto: Saeed Adyani
Kodi Smit-McPhee i Let me in. Foto: Saeed Adyani

Under rosétäcket

Publicerad
Uppdaterad
Jonas Holmberg om filmpolitikens tro på mirakel.
Vi befinner oss i ett filmpolitiskt vakuum. Filmavtalet är döende. Svenska filminstitutet kan vara nedläggningshotat. Ingen vet vad som händer efter 2012.
I detta läge åker SFI till Almedalen och skålar i rosé över att de fått en klapp på huvudet av Hollywood. "Det svenska film-undret - tack vare filmpolitiken?" rubricerar Filminstitutets sitt seminarium i dag. Ett filmunder till, alltså?
Det är förvisso institutets uppgift att marknadsföra den inhemska filmen, så att de konstant anser att vi bevittnar ett filmunder är inget att förvånas över.
Runt millennieskiftet bestod miraklet i ett gäng romantiska komedier från Trollhättan som lockade stor publik men i en nykter backspegel inte går att betrakta som annat än medelmåttiga.Nästa filmunder var mer konstnärligt intressant. I ambitiösa - och fortsatt verksamma - småbolag som Plattform och Fasad producerades filmer som blev uppmärksammade på de finaste festivalerna.
Dagens förmenta filmunder är däremot ganska futtigt. Det består av några artiklar i internationell branschpress och att den amerikanska filmindustrin gör nyinspelningar på habila filmatiseringar av svenska deckare. Snabba cash. Millennium. På engelska. Skål.

Kanske är det inte en myndighetsliknande stiftelse som ska stå för de filmpolitiska visionerna. Men vem ska göra det då? Kulturpolitikerna bryr sig inte och i pressen har den filmpolitiska utmattningen nått så långt att filmkritiker koketterar med sin okunskap om filmavtalet och uppmanar unga filmare att inte bry sig om filmpolitik (Emma Gray Munthe, Filmnyheterna.se 6/4).
Men filmpolitik spelar faktiskt roll. I Sverige görs inga bra långfilmer utan stöd från Filminstitutet. I december ska den nya filmutredningen vara klar. Förhoppningsvis är målsättningen inte amerikanska Läckberg-remakes att skåla för.
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag