Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulrika Knutson

Nu måste Akademien sluta välja in sina kompisar

Horace Engdahl på väg in i Börshuset.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulrika Knutson.Foto: ÅKE THIM

Ulrika Knutson tror fortfarande att Svenska Akademien kan ha underbara dagar framför sig – om de fortsätter smart.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SVENSKA AKADEMIEN. Det är klart att det var naivt att hoppas att Akademien skulle kunna försonas. Hur skulle det ha låtit: "Jag skojade bara?"

Krisen hade drivits för långt. Med viss lättnad hörde man Sara Danius med stadig stämma förkunna sin avgång från sekreterarjobbet och stol nummer sju. Hon saknade förtroende. Hur skulle det gå nu? Skulle den lilla majoriteten njuta i triumf över att ha drivit ut sin mara? Och fortsätta som om ingenting hänt? Otänkbart.

Frostenson lämnar

När Akademiedirektören Anders Olsson lågmält – han verkar inte njuta av maktkampen – förklarade att även fru Frostenson lämnat sin stol rasslade det till i kulpyramiden. Kulornas inbördes läge förändrades, en öppning kunde anas. 

Katarina Frostensons situation hade blivit ohållbar. Självklart var det fel att låta henne bära hundhuvudet för anklagelser som riktats mot hennes make. Och hon var inte ensam om att ha brutit mot Akademiens jävsregler. Men den sammanlagda bilden blev mörk. Den upphetsade tonen i pressen och på sociala medier och den hätska retoriken inifrån Akademien gjorde sitt till. Den bittra omröstningen hade skadat henne, även om hon nominellt vunnit den. Sentimentala försök att i all välmening beröva henne – en av Sveriges främsta poeter – egen vilja och märg gjorde ont värre.

Kungen ändrar stadgarna

Om Sara Danius hade gått och Katarina Frostenson stannat – eller tvärtom - hade Akademien fått ännu en akut trovärdighetskris på halsen. Kanske är det rentav fler som bör sluta? 

Många oroar sig över att Akademien inte blir beslutsmässig med bara elva ledamöter. Det är det minsta problemet. Kungen har en stadgeändring på gång. 

Den mänskliga faktorn är vanskligare. Vilka i Akademien ska få styra invalet av nya ledamöter? Kommer denna gamla kropp som visat så mycket självskadebeteende att frivilligt värva friskt blod? 

Hittills har Akademien valt in sina kompisar, nu måste de våga värva djärvare. 

Lyckas de med det har vi underbara dagar framför oss. 

 

Ulrika Knutson är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursida.