Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ulrika Kärnborg

Tragedin i Knutby tappas bort bland sexleksakerna

Jonas Bonnier. Foto: FREDRIK HJERLING / ALBERT BONNIERS FÖRLAG
Foto: ALBERT BONNIERS FÖRLAG
Ulrika Kärnborg.Foto: MAGNUS BERGSTRÖM

2004 förvandlades Knutby till platsen för mord, manipulation och religiös fanatism.

Ulrika Kärnborg läser en roman som söker ljudbokslyssnare mer än svaret på gåtan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. En toppstyrd sekt. En samling sexdårar. En gnostiskt anstruken församling, vars hemmasnickrade teologi ledde till övergrepp, äktenskapsbrott och mord. Jonas Bonnier har valt ett maffigt ämne för sin nya roman.

När Knutbydramat 2004 rullades upp var vi många som häpnade. De karismatiska pastorerna Åsa Waldau och Helge Fossmo blev vår tids mesta antihjältar, eller ska vi kanske säga mörka fixstjärnor på kändishimlen. 

Fossmo dömdes till livstids fängelse för mord och anstiftan till mord, och under rättegången kom alla de sjaskiga detaljerna kring hans manipulation av kvinnor, inte minst av den så kallade ”barnflickan”, fram. Lika märkliga var omständigheterna kring Åsa Waldaus upphöjelse till Kristi brud, och församlingens bruk av sex som en del av de kristna ritualerna. Vad som hade utspelat sig i det lilla samhället verkade för skrämmande för att vara sant, mer likt intrigen i en amerikansk B-skräckis, än något som hörde hemma i den svenska verkligheten. 

”Som en överårig influencer återger författaren produktnamn och varumärken.”

Inte så konstigt att Knutby-fallet har blivit föremål för en lång rad tevedokumentärer, radioprogram, böcker, pjäser och till och med en musikal, av varierande kvalitet. 

Nu senast är det alltså Jonas Bonnier, som efter succén med thrillern ”Helikopterrånet” tar sig an det spektakulära rättsfallet. Efter avslutad läsning kan jag inte låta bli att fråga mig varför. I Bonniers version av händelseförloppet förvandlas nämligen tragedin till en sorts romanceberättelse. 

Tanken är förmodligen att ta fram en story som passar för ljudboksformatet, språket är så förenklat att det passar bättre för lyssning. Misstänkt mycket energi läggs på att beskriva damunderkläder och parfymer, samt komplicerade akter med sexleksaker. Som en överårig influencer återger författaren produktnamn och varumärken, gör en riktig djupdykning i den lägre medelklassens kvinnliga konsumtionskultur – tyvärr på bekostnad av driv och spänning.

Bonnier gör inte ens ett försök att lösa mysteriet.

För tanken på en skönlitterär gestaltning av Knutby är, trots redan existerande utbud, attraktiv. Ingen tevedokumentär, inget tidningsreportage i världen, kan ju komma helt till botten med det som de flesta av oss undrar mest över, nämligen vilken patologi som låg bakom församlingsmedlemmarnas irrationella handlingar.

Hur fungerade deras psyken, vad var det som fick dem att ta steget från otrohet och ekonomiskt fifflande till grov kriminalitet och mord? 

Men Bonnier gör inte ens ett försök att lösa mysteriet. Kanske vågar han inte – för mycket är redan skrivet. Istället för den utlovade resan till mörkrets hjärta bjuder han på småputtrig tur till Ullared.

Jag är grymt besviken. Och runtom i landet fortsätter Knutbypastorernas andliga arvtagare att i olika församlingar predika för de redan invigda.

ROMAN

JONAS BONNIER

Knutby

Albert Bonniers, 350 s.

Ulrika Kärnborg är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Vart tog de manliga författarna vägen?

I senaste avsnittet av Kultur-Expressen diskuterar Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén de unga männens frånvaro i litteraturen.