Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrika Kärnborg: EU måste stoppa Spanien

Foto: Nils Petter Nilsson

För inte så länge sedan var Spanien ett av EU:s mest progressiva länder. Nu vill regeringen förbjuda kritik mot staten under demonstrationer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På första maj fick Jönköpingsborna känna av historiens vingslag. Samtidigt som 200 nazister från Svenskarnas parti demonstrerade under parollen ”Sverige åt svenskarna”, började kyrkklockorna ringa. Något som inte hänt sen 1939 då Tyskland invaderade Polen.

Hoten mot demokratin kommer nu från alla håll. Men medan vi riktar blicken österut mot Putins ansträngningar att slakta yttrandefriheten händer samma sak, om inte värre, hos våra EU-grannar Ungern – och Spanien.

I massdemonstrationernas Spanien är läget akut. Där ligger en ny lag redo att antas av kongressen som innebär allvarliga inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten och strider mot Spaniens konstitution. Precis som den kontroversiella abortlagen framtagen av i smyg av det regerande högerpartiet Partido Popular.

Börjar den nya lagen gälla blir det i praktiken förbjudet att kritisera Spanien, dess statsanställda och regeringen under demonstrationer eller i sociala medier. Det blir, enligt tidningen El País, olagligt att samlas utanför offentliga byggnader utan tillstånd. Olagligt att låta bli att lyda eller att ens ifrågasätta polismans eller säkerhetsvakts order.

I den nya ordningen gäller polismans eller säkerhetsvakts ord som juridisk sanning, och därför kan medborgare dömas utan domstolsprocess. Rättsäkerheten är alltså allvarligt hotad – och det i vad som för bara några år sedan var ett av EU:s mest blomstrande och progressiva länder.

Jämförelsen med 1939 är bra. 1939 var ju även det år då Francos trupper intog Madrid, starten på militärdiktaturen. EU har redan lagt sig platt i fallet Ungern, där högerpartiet Fidesz möter all kritik mot censurlagarna med spydiga och nonchalanta kommentarer. Det går tydligen bra att kritisera Ryssland för flagranta brott mot yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, men svårt att ryta ifrån när samma sak händer på hemmaplan.

Nu undrar vi alla: kommer EU att stillatigande se på medan Spanien än en gång förvandlas till polisstat?

 

 

Här finns en länk till ett partipolitisk obundet upprop.