Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uje Brandelius i svart komedi om sin parkinson

I ”Spring Uje spring” möter vi Uje Brandelius och hans familj.
Foto: Johan Paulin / Filmlance International AB
Dan Hallemar.
Foto: OLLE SPORRONG

”Spring Uje spring” är en socialrealistisk svart komedi om musikern Uje Brandelius vardagsliv efter ett tungt sjukdomsbesked.

Dan Hallemar ser en film som skildrar det obegripliga mitt i det igenkännbara.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ibland kommer det filmer där man ser sig själv. Inte nödvändigtvis som en spegelbild som ser tillbaka på en, men som den där typen av spegling som syns när man ser ut genom ett fönster när det är mörkt. Det hänger något där ute i mörkret och påminner om mig.

”Spring Uje spring” är en sådan film.

Det är berättelsen om den snart femtioårige Uje Brandelius som bor med sin familj i Bredäng, i hyresrätt få han erkänna, ja erkänna, för andra föräldrar under barnens schack-, dans- eller fäktningslektioner.

Filmen har en dokumentär känsla, musikern och pappan Uje Brandelius och hans familj spelar sig själva. Den har sin utgångspunkt i den scenföreställning som Uje Brandelius gjorde 2018, där han spelade sina låtar och berättade vad som hände när han fick beskedet att han hade parkinsons sjukdom.

I Henrik Schyfferts regi blir det till en socialrealistisk svart komedi som skildrar ett lojt kärleksfullt familjeliv och den smärtsamma och ilskna vägen fram till när han kan berätta att han är sjuk för de han älskar.

Filmen är ett slag i magen och en stor omfamning.

Foto: Filmlance International AB

Det finns två nutida svenska konstnärer som gör precis det där. Uje Brandelius och Mattias Alkberg. Båda turnerade de med varsin fantastisk föreställning, med låtar och berättelser under 2018.

Den skildrar det obegripliga i så mycket omkring en, men gör det med bilder som är helt igenkännbara: Det är samma kök, samma köttfärssås, samma trasiga pappkasse på väg ut från mataffären, samma fläckar på bananerna.

Uje Brandelius går runt i denna värld, sitter på låga bänkar i gympasalar, är en kompetent radiopratare, men vandrar också runt i hyresrätten i Bredäng och sjunger ”här kommer livet och du fattar ingenting” medan lamporna i rummet blinkar.

Att vrida på verkligheten och betrakta den som något främmande och samtidigt se sin egen spegelbild i den. Att vara den som går omkring därinne och försöker hitta rätt, eller i alla fall hitta. Den där känslan av att vara fången och helt fri där inget är vad det synes vara och allt är alltför exakt precis det som det är.

Den femtioåriga Uje låter till sist den där blicken som hänger i mörkret möta de som finns precis nära. Det som hänt är hemskt, men det är ingen fara för, som Uje Brandelius sjunger: ”När vi ramlar, så ramlar vi motvarandra”.


FILM

SPRING UJE SPRING

Regi: Henrik Schyffert

Manus: Uje Brandelius

Premiär 18/12


Dan Hallemar är medarbetare på Expressens kultursida.

Tråkigt hemma utan möjlighet att gå ut? Lugn. Expressens tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om åtta tv-serier att se på bl.a. SVT Play, Viaplay, Netflix och HBO Nordic.