Gui Minhai, svensk-kinesisk förläggare, sitter fängslad i Kina sedan 2015. Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI
Gui Minhai, svensk-kinesisk förläggare, sitter fängslad i Kina sedan 2015. Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI

Tyst diplomati håller Gui Minhai fängslad

Publicerad

I helgen är det 700 dagar sedan den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai fängslades. I morgon protesterar en rad kända svenska debattörer utanför den kinesiska ambassaden. 

Angela Gui, Kurdo Baksi och Jojje Olsson kritiserar den svenska regeringens brist på synligt engagemang.

Expressen är den enda kultursidan i Sverige som genom ett räkneverk dagligen uppmärksammar hur länge Gui Minhai har suttit fängslad i Kina. Snart tickar mätaren upp till 700 dagar. Med anledning av detta arrangeras en manifestation utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm klockan 12 i morgon, med en dryg handfull talare, bland dem Expressens kulturchef Karin Olsson.

Gui Minhai greps 2015

Gui Minhais fall negligerades länge i Sverige. Det var främst utländska medier som uppmärksammade  den svenska förläggaren som kidnappades av kinesiska agenter i oktober 2015, och tvingades “erkänna” påhittade brott på statlig tv två gånger. Först efter ett år – när dottern Angela Gui vittnat i amerikanska kongressen och själv skrivit i medier – började fallet diskuteras i Sverige. 

Kontrasten kunde inte ha varit större mot när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien sommaren 2011. Det blev genast spaltmeter i medier, och efter bara ett par månader rasade ett ursinnigt civilsamhälle mot regeringen med krav på en mer aktiv politik. 

När de båda svenskarna benådades året därpå, sade ambassadsekreterare Fredrik Spik att han och ambassadör Jens Odlander “mer eller mindre jobbat dag och natt under ett helt år” med fallet. De båda besökte svenskarna i fängelset flera gånger, tog med presenter samt smugglade brev till och från familjerna. 

 

LÄS MER – Karin Olsson: Kinas behandling av Gui Minhai är ett svensk problem 

Tyst diplomati

I samband med lanseringen av sin bok "Tyst diplomati" (2014) sade Odlander att fallet med Schibbye och Persson först behandlades som ett konsulärt ärende, men gjordes till en storpolitisk fråga efter några månader då den tysta diplomatin inte gav önskat resultat. Detta kunde bland annat ses genom att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt jobbade personligen med fallet.  

Med Gui Minhai har politikerna dock hållit sig undan. De två gånger man tillåtits besöka Gui i Kina är det inte ambassadören, utan konsulär personal som åkt till fängelset. Ambassadören har heller inte velat träffa eller ens tala på telefon med Angela Gui. Även utrikesminister Margot Wallström har avböjt att träffa Angela Gui. 

Det tog ett tag, men nu har civilsamhället fått upp ögonen för Gui Minhai.

Birgitta Ohlsson och Lars Adaktusson

Vissa politiker har också börjat engagera sig. Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD), initierade en resolution om Guis omedelbara frigivning i Europaparlamentet i november i fjol. I motsats till Wallström har Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (L), träffat Angela Gui personligen.

 

Angela Gui, dotter till Gui Minhai.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Från regeringen är det desto tystare. När Stefan Löfven var i Kina i juni tillsammans med flera statsråd och en stor näringslivsdelegation, togs Gui Minhais fall visserligen upp. Men det skedde bakom stängda dörrar vilket kan framstå som ett svaghetstecken, särskilt då det sker i samband med en affärsresa.  

 

LÄS MER – Jojje Olsson: Sätt press på Kina, Löfven 

 

Löfven i Kina

När Löfven var i Kina tillkännagavs även att Nobelpristagaren Liu Xiaobo dragit på sig dödlig levercancer efter år i kinesiskt fängelse. I motsats till många andra regeringar valde Löfven att hålla helt tyst. Detta trots den uppenbara risken att inte heller Gui får sina medicinska behov tillgodosedda när han instängd vittrar bort på okänd plats i världens rikaste diktatur.

Slutsats? Den svenska tysta diplomatin leder bara till enda faktum: Efter 700 dagar sitter Gui Minhai fortfarande i fängelse utan rättegång.

 

ANGELA GUI 

dotter till Gui Minhai

JOJJE OLSSON 

författare och skriver just nu en bok om Gui Minhai fall

KURDO BAKSI 

författare och journalist

 

Här kan du visa ditt stöd för Gui Minhai! 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag