Författaren Isobel Hadley Kamptz och Ida Ölmedal, vikarierande biträdande kulturchef. Foto: Expressen TV
Författaren Isobel Hadley Kamptz och Ida Ölmedal, vikarierande biträdande kulturchef. Foto: Expressen TV

"Tyska spelare målades ut som nazister"

Publicerad

Vad händer när rivaliteten inom fotbollen spårar ur?
Ida Ölmedal intervjuar Isobel Hadley-Kamptz, författare till boken "Om sport och våld".

I boken undersöker Isobel Hadley-Kamptz, som även är medarbetare på Expressens kultursida, bland annat aggressiviteten i läktarkulturen. Det är en lång historia där inslagen av hat ibland spårat ur rejält – men också fått skrattretande konsekvenser.

Ett av de mest extrema exemplen är EM-semifinalen mellan Holland och Tyskland i Hamburg 1988, som vanns av Holland med 2–1. 

– Tidningarna byggde upp det här som en slags revansch på andra världskriget, berättar Isobel Hadley-Kamptz. 

– De tyska spelarna målades ut som nazister. Det gjordes till och med på bilder på spelarna i uniformer som sattes upp på arenor. 

 

LÄS MER: Vilka fotbollslag håller kulturpersonligheterna på?

 

De här stämningarna var en källa till de seglivade stereotypa bilderna av det holländska laget som kreativt och mångsidigt och det tyska som en lagmaskin där ingen tänkte själv.

– Den bilden av det tyska landslaget levde kvar fram till de senaste åtta åren, då ju ingen som gillar fotboll kan ogilla Tyskland.

För att understryka sin poäng om hur stereotyper av en nationalitet påverkar bilden av själva fotbollsspelet jämför Isobel Hadley-Kamptz med det italienska fotbollslaget.

– De har verkligen det här defensiva lagbygget där alla är sin del av maskinen. Men det är ju ingen som kallar dem för fascister för det, säger hon.

 

Läs Isobel Hadley-Kamptz text om läktarkultur här: "Läktarhatet kan vara renande för själen" 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag