Karl XII staty i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Fredrik Funck / DN
Karl XII staty i Kungsträdgården i Stockholm.  Foto: Fredrik Funck / DN

Tycka som Tegnér

Publicerad

I dessa svenskhetsens dagar citerades under Almedalsveckan gång på gång Fredrik Reinfeldts uttalande att "ursvenskt är bara barbariet".

Liksom något liknande av Mona Sahlin. I själva verket kommer detta konstaterande om svenskheten varken från Sahlin eller Reinfeldt. Ursprunget är det tal en av våra största diktare, Esaias Tegnér, höll vid Svenska akademiens högtidssammankomst 5 april 1836:

All bildning står på ofri grund till slutet,

Blott Barbariet var en gång fosterländskt.

Då ska vi komma ihåg att samme Tegner 1818, till hundraårsdagen av Karl XII:s död, hade skrivit den dikt som varit svenska nationalisters älsklingsepos:

Kung Carl den unga hjälte, / han stod i rök och damm. / Han drog sitt svärd från bälte / och bröt i striden fram. / "Hur Svenska stålet biter / kom låt oss pröva på. / Ur vägen, Moskoviter / Friskt mod, I gossar blå!

Det går helt enkelt att både hylla den svenska historien - om än Karl XII var en misslyckad diktator - och inse att de flesta svenska traditioner (ta bara julgranen!) och kunskaper är hämtade utifrån.

Olle Wästberg

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag