Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv:s 10 mest hatade ögonblick

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

10. Snapphanar, 2006

Den första tittarstormen efter att klagomuren bytt namn till Claes Elfsberg. Den nya tittarombudsmannen dränks i klagomål på att den skånska dialekten är svår att förstå. ”Faktum var att det inte gick att höra vad någon sa överhuvudtaget, vilket i efterhand måste betraktas som en välgärning”, skriver en – skånsk – tv-kritiker.

9. Christer Björkman sågar Israel i schlagerfestivalen, 2002

– Nu ska det bli spännande att hur många röster Israel får, med tanke på det politiska läget, säger kommentatorn Claes Åkeson.
– Ja, det blir noll från mig i alla fall, säger bisittaren Christer Björkman.
Då smäller det i tv:s telefonväxel.  ”För jävligt!” skriker en kvinna från Gävle. En pastor anmäler SVT för hets mot folkgrupp.

8. SVT missar fotbollshjältarna, 1994

Ett helt (eller i alla fall ett halvt) folk har glatt sig åt att se VM-hjältarnas hemkomst från USA när de bänkar sig framför kvällens Rapport. I stället får de se farbröder från Riksidrottsförbundet, bilder på trötta journalister på Arlanda – och ett tal av Carl Bildt.
Ett trasig kamera är orsaken och SVT:s presstjänst uppger ”att de inte blivit så nerringda sedan Per Oscarsson strippade hos Hyland”.

7. Nackamasten släcker Carola, 1990

Sex och en halv miljoner människor ska just se Carolas comeback i Melodifestivalen, sju år efter genombrottet med ”Främling”. Klockan är 21.50 när hon ska börja sjunga ”Mitt i ett äventyr”. Precis då försvinner tv-bilden för nästan samtliga tittare i Stockholm och i halva Mälardalen. Bilden återkommer när Carola sjungit färdigt.
Många misstänker sabotage, men Televerkets (!) tekniker slår ifrån sig.

6. Hockeyspaken, 1991

Det är på den tid då TV 3 tvingar SVT att sända finalen i hockey-VM med en halvtimmes eftersändning. Sverige leder mot Sovjet och är på väg mot guldet, när matchen ska byta kanal från TV 2 till Kanal 1 för att ge plats åt helgmålsbön i Stora Tuna kapell. Då rycker en ljudtekniker i fel spak – och tittarna får höra ”Ankan” Parmström jubla över segern i direktsändning, trots att det är flera minuter kvar att spela på bilderna.
”Jag ska köpa parabol”, dundrar en tittare. ”Licensen tillbaka”, kräver en annan.

5. Julkalendern Broster, broster, 1971

Julkalenderna är en pålitlig ilskegenerator – minns när Håkan Bråkan tog fröken på brösten häromåret. Men högst i taket går nog folk på det proggiga 70-talet, när Carl-Gustaf Lindstedt och en höggravid Claire Wikholm kämpar mot miljöförstöring och köphysteri. Dessutom går serien i TV 2, som inte kan ses av alla och sagofarbrorn Staffan Olzon får kritik för ”stripigt hår” och skit under naglarna.

4. Tutti frutti, 1994

SVT:s klagomur klarar sig undan ett av svensk tv-historias värsta vredesutbrott. Jan Stenbecks svar på kontinentens ”tutt-tv” sänds nämligen i TV3, där Bruno Wintzell och Dominika Peczynski ramlar runt mellan Fröken Blåbär, Fröken Jordgubb, Fröken Ananas och chockade svenska deltagare i de obegripliga ”tävlingarna.” ”Hjärndöd underhållning” är ett av de mildaste invektiven från kritikerna.

3. Skäggen, 1963

Sex skäggiga män får det att mullra i folkdjupet. Söderqvist, O’Månsson, Gamlin, Wolgers, Matz och Swahn svär, rapar och spolar i toaletten. Den dam som ringer till tv:s klagomur efter det första avsnittet visar att moderniteten slutgiltigt har dragit ner nattmössan för 50-talets solsken: ”Det är ju förskräckligt det här. Och till på köpet på en söndag, då hela familjen är samlad och vill se något glatt och trevligt!”.

2. Linda Skugge svär på Nobelfesten, 2004

Expressen skickar krönikören Linda Skugge som reporter på festernas fest. I direktsänd tv-intervju klagar hon på den äckliga, kalla maten och de trånga tortyrskorna. Dessutom visar hon sin tatuering. Och svär!
”Låt aldrig mer Linda Skugge slippa ut bland folk! Det var gräsligt att höra henne svära och bete sig illa”, meddelar en tittare och visar att inte mycket har hänt på 40 år, sedan Skäggens dagar.


1. Per Oscarsson strippar i Hylands hörna, 1966

Hyland bara gapar. Tittarna stelnar till i tv-soffan. Sedan griper tusentals av dem telefonen i det som kommer att gå till historien som alla tittarstormars moder. En karl som klär av sig nästan ända in på bara mässingen och pratar om hur pappa stoppar in sin ”kiss” i mammas ”kiss”. På bästa sändningstid!
– Jag ville skoja lite, säger Per Oscarsson i en intervju 40 år efteråt.
Dessutom ansågs kalsongerna vara smutsiga.