Tv-bloggbubbel

Publicerad
Uppdaterad

På söndag drar sjätte säsongen

av pålitligt makalösa serien 24 igång i USA på tv-kanalen Fox. Till TV4 kommer den i vår. Men redan förra helgen läckte den på nätet. De fyra första avsnitten och elva minuter av det femte dök upp på en asiatisk fildelarsajt. Ögonblicket senare satt en hel värld av tv-töntar och strecktittade. Det är ju så vi entusiaster helst avnjuter überutilitaristen Jack Bauers härjningar. Och nu pratar man i munnen på varandra på tv-bloggarna. Handlar det verkligen om ett läckage? Är det en amerikansk tv-journalist som fulat sig med den officiella förhands-dvd:n?

Då har teorin

om att Fox planterat avsnitten på webben betydligt mer postmodern sexappeal. Media Life Magazine konstaterade nyligen att branschen lusläser tv-fansens nätbaserade diskussionsforum. Det fungerar lika bra som marknadsundersökningar. Ofta bättre. Framför allt är det billigare. En anonym källa på Fox slingrar sig när allyourtv.com frågar hur det ligger till, men konstaterar malligt att serien knappast behöver hajphjälp: - Fast nu när den ändå finns på nätet... hey, it's all good!
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag