Foto: MAGNUS JÖNSSONFoto: MAGNUS JÖNSSON
 Foto: MAGNUS JÖNSSON
Kalle Lind. Foto: ROOS & TEGNÉRKalle Lind. Foto: ROOS & TEGNÉR
Kalle Lind. Foto: ROOS & TEGNÉR

Vi kommer aldrig att få se en ny Lasse Kronér

Publicerad

Lasse Kronér är den siste representanten för SVT-mysets storhetstid.

Kalle Lind reflekterar över Metoo, SVT:s ambivalens och en svunnen era.

KULTURDEBATT | TV. SVT låter meddela att Lasse Kronér fortsatt kommer att vara i frysfacket, men nu med frysdörren öppen så att han kan komma och gå som han vill. Han ska fortsätta göra tv, dock inte de program han brukar göra och inte nu. "Smartare än en femteklassare" har just spelats in med Josefin Johansson som programledare, men ska på sikt fortsätta göras med Kronér. "Doobidoo" läggs i malpåse: "Det känns inte som ett program där man sätter in en vikarie". "Bara sport" heter ett nytt Kronérprogram, som blir av med Kronér som planerat.

Allt bygger dock på att Kronér verkligen är oskyldig till det han har blivit friad för. Någonstans finns en klausul som säger att om Kronér bedöms ha gjort det han bedömts inte ha gjort så bedöms han inte vara lämplig för det han bedömts vara lämplig för.

För en utomstående låter det rörigt. På SVT är det en vanlig torsdag. 

Mediernas Metoo

När Metoo i höstas gick fram med lien bland medelålders mediemän så var vi flera som antog att programbolagen nu såg en chans att förnya programledarkåren. De farbröder vars sittfläsk ansetts ha vuxit fast i ciceronstolen skulle nu bytas ut. De röster som hörts om att bredda ankarsfären skulle hörsammas. Och bäst av allt: programbolagens representanter skulle slippa säga till folk att de var för gamla och för blekhudade och hade för mycket penis. Det jobbet skötte Metoo åt dem.

Därför fascinerar det när man läser vad som står på och mellan raderna i SVT:s uttalanden: Kronér är oersättlig. Så vit och så man och så ålderstigen han är så är han ändå the one and only Kronér. På SVT ska man göra vad man kan för att tolka ett eventuellt nedslående beslut från en överklagan till Kronérs fördel. Fram till dess ska han inte jobba alls, fast bara lite.

 

LÄS MER: SVT om varför Lasse Kronér inte gör "Dobidoo" 

Lasse Kronér är unik

SVT har förstås rätt i sin bedömning. Kronér är unik. Man kan tycka vad man vill om det, men Lars Ove Kronér är den siste representanten för SVT-mysets storhetsera. I det 1980-tal jag själv tillbringade framför tv:n hade han inte varit unik. Då var alla programledare som Kronér: tunnhåriga, fryntliga, göteborgska. De ledde evighetsprogram med full orkester och mångmiljonpublik och pratade med hela den disparata massa som brukar benämnas "hela svenska folket". Oftast var de också gamla sportreportrar, varför det känns logiskt att musikunderhållaren Kronér nu ska göra ett idrottsprogram.

Lasse Kronér var den siste som hann fostras i den andan. Han kan konsten att prata med alla om inget. Hans gemyt verkar ointagligt. Hans kärlek till kameran är besvarad. Hans erfarenhet kan ingen ta ifrån honom.

Kristian Luuk? säger någon. Nja, han dras fortfarande med ett rykte att vara någon sorts 90-talsironiker. Peter Settman? Kalle Moraeus? Gry Forssell? Ingen av dem besitter samma kombination av snabb tunga, jovialisk framtoning och den sortens illasittande-cardigan-lufsighet som gör att man ändå inte utstrålar för mycket självförtroende.

Kronér är SVT-mysets sista bastion. Tro det att SVT håller tummarna för att även de högre rättsinstanserna kommer fram till att han är oersättlig.

 

Kalle Lind är skribent, podcastprofil och medarbetare på Expressens kultursida.

 

LÄS MER Kalle Lind: Vår tacksamhet är oändlig 

 

LÄS MER – Kalle Lind: Timells sex-och bögskämt gavs ut på fint förlag 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag