På BBC råder större mångfald än på SVT, skriver Per Wirtén. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TTPå BBC råder större mångfald än på SVT, skriver Per Wirtén. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
På BBC råder större mångfald än på SVT, skriver Per Wirtén. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Hanna Stjärne, vd SVT. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TTHanna Stjärne, vd SVT. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Hanna Stjärne, vd SVT. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Per Wirtén, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JOHANNA HANNOPer Wirtén, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JOHANNA HANNO
Per Wirtén, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JOHANNA HANNO
André Pops är en av de nya programledarna i "Morgonstudion". Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVTAndré Pops är en av de nya programledarna i "Morgonstudion". Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
André Pops är en av de nya programledarna i "Morgonstudion". Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

SVT:s motstånd mot mångfald är pinsamt

Publicerad

Per Wirtén ser ett Sverige på torget – och ett annat i SVT. 

När Hanna Stjärne blev vd för SVT lovade hon att åtgärda företagets mångfaldsproblem. Frågan skulle prioriteras. Det var på tiden. Varje gång jag slår på tv-nyheterna ler gammelsverige mot mig. När jag sedan går ut på torget omsluts jag av det moderna.

Omgörningen av "Gomorron Sverige" var en chans som schabblades bort. När nyhetschefen Ann Lagercrantz presenterade sitt ”dreamteam” var det en upprepning av det gamla. Hur förklarade hon det för sin vd? Offentligt sa hon att det inte finns tillräckligt kompetenta programledare med så kallad invandrarbakgrund. Inte? Det är samma sak självgoda redaktionsmän förr sa om kvinnor för att kunna behålla makten.

 

Uppmärksammad debattartikel i Expressen

Tretton nuvarande och tidigare medarbetare protesterade i en uppmärksammad artikel (Expressen Debatt 17/5). Tonen var allvarligt upprörd. Den avslöjade ett företag som inte mår bra. Där chefer säger en sak och gör en annan.

I går skulle saken ha vädrats i "Aktuellt" och Lagercrantz möta någon av kritikerna i ett direkt samtal. Men det blev av någon anledning inställt. I stället fick vi en sedvanlig sändning med inslag av Nike, Jon, Karin, Magnus, Ulf, Stina, Malin, Erik, Andreas, Erika och Per Anders innan "Kulturnyheterna" avbröt med Kim och Arash. Det var pinsamt.

I snart 20 år har medierna fått upprepad kritik för att vara ett vithetshav. Besvärade chefer har alltid lovat förändring. Men motståndet fortsätter - och är alltid undanglidande.

BBC:s morgon-tv är en skarp kontrast till SVT:s. Representation är viktigt, i synnerhet i public service. Den är ett ställningstagande om samhällsinriktning. Åt vilket håll pekar SVT?

 

Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart - drömmen om Europas förenta stater". 

 

UPPDATERAD. Ett sakfel gällande "Aktuellt"-inslaget har rättats 19/5 kl 12.20.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag