Programledare Hannes Fossbo och Jessika Gedin, Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby. Foto: SVTProgramledare Hannes Fossbo och Jessika Gedin, Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby. Foto: SVT
Programledare Hannes Fossbo och Jessika Gedin, Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby. Foto: SVT
Foto: THEO ELIAS LUNDGRENFoto: THEO ELIAS LUNDGREN
 Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

"Kulturveckan" tolkar tv-tittarnas behov helt fel

Publicerad

Karin Olsson ser premiären av SVT:s nya program "Kulturveckan".

RECENSION | KULTUR-TV. Det är på tiden att SVT med livesända "Kulturveckan" återupptar ett program där man samtalar kring aktuella debatter och frågor. Flera inslag i denna smått hysteriska panelfest hittar också rätt. Bäst blir det när riktiga kritiker får komma till tals, som Anna Hallberg om poeten Elsa Grave, samt Ulrika Knutson och Fredrik Sahlin om biografiska filmer. Även samtalet om Jesus med prästerna Kent Wisti och Michael Bjerkhagen är på väg att bli spänstigt. De andra ämnena, till exempel Metoo, avhandlas för kort och ofokuserat. 

"Bisittaren" Jessika Gedin ger dock intellektuell skärpa till innehållet, medan programledaren Hannes Fossbo mest verkar stressad. Och jag känner sympati med honom. Cirka tusen ämnen trycks in på en timme. Trots detta känns det mellan varven långtråkigt. Eller snarare just därför. 

Antagligen har programmakarna varit rädda för att tittaren ska tappa intresset om det inte ständigt dyker upp något nytt. I dag "måste" vi ju scrolla flödena i mobilen samtidigt som vi tittar eller lyssnar på något. Jag tycker själv att program i tablå-tv och FM-radio lätt känns långa nuförtiden. Minsta kvalitetssänkning gör att jag letar efter något mer relevant. Utbudet där ute är ju fantastiskt!

"Kulturveckan" hamnar mittemellan

Men det som blixtsnabbt gör mig, och säkert många andra, fruktansvärt uttråkad är just det ytliga och snabba, om ämnen som redan vevats på alla håll. Eller det långa utan hög densitet. Kraven på originalitet, personlighet och intelligens har i den hårdnande mediekonkurrensen om vår tid blivit skyhöga.

Problemet med "Kulturveckan" blir att man hamnar mitt emellan. Programmet försöker å ena sidan vara ett aktualitetsprogram trots att kulturnyheter flödar varje dag. Å andra sidan lanserar man fördjupningar, som aldrig hinner gå på djupet. 

"Kulturveckan", och public service i stort, måste lära sig att navigera bättre mellan de här två polerna. Kasta ut minst hälften av ämnena så kommer det att bli dubbelt så bra.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen. 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Länge leve Irans modiga kvinnor

 

TV

Kulturveckan

Programledare: Hannes Fossbo och Jessika Gedin/Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby.

SVT2 tisdagar 20.00/SVT Play

59 min 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag