Mikael Torving och Henrik Hjelt i senaste avsnittet av "Grotesco". Foto: SVT PlayMikael Torving och Henrik Hjelt i senaste avsnittet av "Grotesco". Foto: SVT Play
Mikael Torving och Henrik Hjelt i senaste avsnittet av "Grotesco".  Foto: SVT Play
Kajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent. Foto: PrivatKajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent. Foto: Privat
Kajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent. Foto: Privat

Komikernas herrklubb finns i verkligheten

Publicerad

I det senaste avsnittet av "Grotescos sju underverk" driver stora delar av den manliga humoreliten med hur branschen bryter ner och sorterar ut kvinnor.

Kajsa Dovstad tycker att det är dags för komikerna att sluta hyckla om sin egen väg till rampljuset.

Det senaste avsnittet av “Grotescos sju underverk” på SVT gör satir av den manligt dominerade humorscenen. Men skrattet fastnar i halsen för den som vet att flera av de medverkande skådespelarna är med i slutna humorsällskap där endast män släpps in. Det är dags att dessa män slutar hyckla och lämnar sina herrklubbar.

Grotescos "Ladies Night"

I avsnittet “Ladies Night” blir Emma Molin den första kvinnan i Grotescos manusgrupp. Hon kommer väl förberedd till sitt första möte – där kollegerna hånar hennes idéer. Efteråt går männen till ett hemligt herrsällskap där Sveriges manliga komikerelit skålar med varandra samtidigt som de utarbetar en plan för att motarbeta Molin. 

Verkligheten inte är långt i från dikten. Bland de kända ansiktena i den fiktiva klubben syns Mikael Tornving, Henrik Hjelt och Anders Jansson. Tornving och Hjelt är med i Juvenalorden, ett semihemligt herrsällskap med enormt inflytande på Uppsalas spexliv. Jansson har sin bakgrund i Lundaspexarna, som bara tillåter män på scen. 

Anders Jansson och Fredrik Lindström i "Grotesco".Foto: SVT Play.

LÄS MER: Gunilla Brodrej: Grotescos "Ladies Night" landar mitt i #metoo

Komiker med bakgrund i spex

Studentspexen är viktiga plantskolor för svensk humor. Legender som Hasse Alfredson och Tage Danielsson började sina karriärer i Lundaspexarna respektive Juvenalorden. Det spelar roll att de främsta institutionerna inom studentspex alltjämt är trygga rum för män. Visst har det bildats kvinnliga motsvarigheter som en reaktion, men de saknar både nätverk och resurser. 

På Twitter skriver före detta uppsalastudenten Malin Tväråna: “Senaste Grotesco. Minns när alla grabbarna i min teatergrupp gick med i Juvenalorden (...) och helt plötsligt var vi tjejer helt utanför.”

Lundaspexarna, som endast tillåter män på scen, har varit en plantskola för många i nöjesvärlden. Här besöker kronprisessan Victoria spexets 100-årsjubileum.Foto: HENRIK KARLSTRÖM / STELLA PICTURES HENRIK KARLSTRÖM

Tittaren luras att tro att Tornving, Hjelt och Jansson är medvetna om och vill motverka den skeva könsfördelningen i humor-Sverige. 

Anders Jansson: Är du ärlig med ditt uppsåt? Säg åt ditt gamla spex att släppa upp kvinnor på scen! Mikael Tornving och Henrik Hjelt: Har ni någon anständighet? Lämna Juvenalorden! Humormännen får inte komma undan med tomt poserande. 

 

LÄS MER: Jonas Gardell: Det gör ont i hjärtat att se Grotesco om flyktingkrisen

 

Kajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag