Se samtalet i spelaren.
Se samtalet i spelaren.

"Flygdebatten har gett medelklassen klimatpanik"

Publicerad

Att flyga eller inte flyga – är det frågan?

I veckans Kultur-Expressen möts Jens Liljestrand och Anna Hellgren i ett skarpt samtal om det dåliga samvetet behövs i klimatkampen.

Se samtalet i spelaren ovan.

TV | KLIMAT. Jens Liljestrand väckte nyligen starka reaktioner med sin krönika "Jag är trött på att visa mina barn en döende värld". Texten utlöste en rad tv-inslag, radiodebatter och kulturartiklar som behandlade ämnet om flyget. 

– Det blev så tydligt med det absurda i en livsstil där man sparar pengar för att köpa en resa som förstör för klimatet och sedan komma fram och visa mina barn en förstörd värd. Det är helt absurt. Den livsstilen finns det inget försvar för. Jag skrev utifrån den magkänslan, säger han.

Sluta flyga räcker inte

Anna Hellgren, litteraturredaktör på Expressen Kultur, har skrivit länge om klimatfrågan och välkomnar nya åsiktsfränder.

– Äntligen klimatpanik! Nu verkar tiden mogen. Det börjar sippra ner en känsla att man ska skämmas över att flyga, säger hon, men påpekar att det inte räcker:

– För att inte kommande generationerna ska leva i en total mardröm, måste vi göra om hela vårt sätt att leva på och vi måste göra stora fördelningspolitiska insatser. Fokuserar man på sin egen ångest kommer man sällan vidare. 

 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag