Johannes Nyholm fick Guldbaggen 2017 för "Jätten". Foto: OLLE SPORRONGJohannes Nyholm fick Guldbaggen 2017 för "Jätten". Foto: OLLE SPORRONG
Johannes Nyholm fick Guldbaggen 2017 för "Jätten". Foto: OLLE SPORRONG

Film för finsmakare – mest sevärt just nu

Publicerad

Jonas Holmberg tipsar om det bästa på bio och streamingtjänster just nu i ett samarbete mellan Expressen Kultur och Göteborgs filmfestival.

1. Ta hand om mamma 

Förra veckan besökte jag filmfestivalen Fajr i Teheran. Det stora samtalsämnet var det kommande presidentvalet och hur det kommer påverka film- och kulturpolitiken. Under den sittande presidenten Rouhani (i sammanhanget betecknad som ”liberal”) har den benhårda kontrollen mjukats upp en aning, men ännu döms filmregissörer till fängelse och piskstraff för filmer med fel budskap. Trots dessa förutsättningar kommer det en hel del bra film från Iran. Det senaste årets allra bästa är Behnam Behzadis "Ta hand om mamma", där smogen som omsluter Teheran blir en kvävande metafor för kvinnors situation i landet.

Se filmen på bio.

 

2, Jätten 

Tyvärr såg ganska få Johannes Nyholms rörande uppvisning i magisk realism på bio, och den visuellt uppfinningsrika filmen om den autistiske och svårt missbildade Rikard som älskar att spela boule förtjänar en större publik. Innehåller en lång rad minnesvärda scener från internationella boulemästerskap och fjälliga fantasilandskap.

Se filmen på Triart.

 

3. Catfight 

När två gamla skolkamrater (komedigeniet Sandra Oh och Anne Heche) springer på varandra på en stel mingeltillställning väcks en konflikt som varit begraven sedan decennier till liv. Det hade kunnat bli ett kärvt drama, men i Onur Tukels regi urartar det istället i ett galet slagsmål skildrat med den svartaste slapstickhumor spetsad med satir som hämtad direkt från Trump-erans USA. Det som börjar med en örfil blir snart ett utdraget catfightkrig som ska vara i åratal.

Se filmen på SF Anytime.

 

4. Paradistorg 

När Gunnnel Lindbloms regidebut fick premiär i Sverige var mottagandet högst blandat: filmen väckte viss beundran men den tolkades ofta snålt, som ett tvivelaktigt (”moderlighetsdyrkande”) inlägg i den samtida feministiska debatten. Men när den välspelade Ulla Isaksson-filmatiseringen nådde utlandet jublade omvärlden: Alla älskade dramat om svenska kvinnor som kämpar mot varandra i en borgerlig grosshandlarvilla, och Paradistorg blev en av det svenska 70-talets mest internationellt framgångsrika filmer. 

Se filmen på Draken Film.

 

5. A Yellow Bird 

När långfilmsdebuten A Yellow Bird visades i Cannes förra året seglade K. Rajagopal genast upp som en av Singapores mest lovande regissörer. Filmen är en mörk och smärtsam berättelse om den indiska smugglaren Siva som efter flera år i singaporianskt fängelse försöker hitta tillbaka till ett anständigt liv och till sin förvunna familj. Det visar sig snabbt att livet utanför fängelset är precis lika hårt och skitigt, och Siva dras snart tillbaka in i en kriminalitet lika svår att fly från som fängelsecellen.  

Se filmen på Netflix.

 

6. Kvarteret Korpen 

I veckan meddelades att Lilla Filmfestivalen i Båstad ställs in, på grund av en sårig konflikt mellan festivalledningen och festivalbiografen Scala. Den familjära sommarfestivalen startades 1996 av Bo Widerberg, som då beskrev den som ”en festival för mig och mina vänner”, och har sedan hans bortgång arbetat för att hålla hans minne vid liv. När nu festivalen inte blir av rekommenderas istället Widerbergs SVT-aktuella superklassiker Kvarteret Korpen.

Se filmen på SVT Play. 

 

7. Frantz 

François Ozon är tillbaka med sin bästa film på länge. Kort efter första världskrigets slut sörjer den unga tyska kvinnan Anna sin fästman Frantz. När hon besöker hans grav inser hon att hon inte är den enda som lämnat blommor vid gravstenen, en ung fransman som påstår sig ha varit Frantz vän delar hennes sorg. Ozon fångar relationen mellan de unga i utsökt svartvitt foto i en skenbart förutsägbar, finurligt berättad historia laddad med humanism.

Se filmen på bio.

 

8. Viva 

I Havannas mer sjabbiga kvarter uppträder Jesus, skickligt tolkad av Héctor Medina, på en slemmig dragshowklubb. Men när hans pappa, en supermanlig boxare, släpps ut från fängelset uppstår genast en konflikt om sonens yrkesval. Denna högklackade feelgood-film lider kanske lite av den irländska regissören Paddy Breathnachs utifrånperspektiv på det kubanska samhällets skuggsida, men det är en öm och berörande film som skickligt fångar Jesus passion.

Se filmen på Gazenet.

 

FILM FÖR FINSMAKARE

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.

Relaterade ämnen
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag