Therese Bohman och Jens Liljestrand Foto: Expressen TV
Therese Bohman och Jens Liljestrand Foto: Expressen TV

Feministiskt misslyckande att avstå från bra sex

Publicerad

Varför är den unga prosan så osexig? 

I veckans Kultur-Expressen analyserar Therese Bohman och Jens Liljestrand den "posterotiska" litteraturen, en debatt som Malte Persson startade på Expressens kultursida.

DEBATT | POSTEROTIK. Malte Persson exemplifierade med Isabelle Ståhls roman "Just nu är jag här" och Tone Schunnessons "Tripprapporter", där sexualiteten skildras antingen som något misslyckat eller uteblir helt. 

Therese Bohman hyllade nyligen två thrillers av den brittiska författaren LS Hilton. I dem såg hon något sinnligt som hon tycker ofta saknas i svensk prosa.

– Det har att göra med hela blicken på världen. Att det fortfarande finns något som är spännande i tillvaron, som till exempel sex.

Bohman förstår att yngre kvinnor kan vilja revoltera mot en glättad, sexualiserad samtid, ständigt manifesterad i populärkulturen. Men det finns ändå aspekter som hon provoceras av.

– Tone Schunnesson beskriver hela föreställningen om bra sex som en konstruktion av kapitalismen och patriarkatet, jag köper inte det. Det är ett feministiskt misslyckande att avstå från bra sex bara för att inte spela patriarkatet i händerna.

 

LÄS MER - Tone Schunnesson: Vi vill bara inte ligga med er 

Urmannen Ulf Lundell

Jens Liljestrand påminner om något äldre litteratur, där sexakten skildrades på ett helt annat sätt.

– I Ulf Lundells tidiga böcker finns mer av inställningen att "urmannen" möter "urkvinnan". I det sexuella mötet skalade man av allt annat, som våra sociala kontexter, och blev bara man och kvinna. I vår samtid verkar vi bära med oss våra roller in i sovrummet på ett annat sätt.

Therese Bohman har själv fått beröm för sitt sätt att ladda sin prosa med erotik, men håller med om att det inte är helt enkelt.

– Hur detaljerad ska man vara? Namnen på könsdelar till exempel. Det är svårt att ens hitta en benämning så att det inte låter kliniskt eller som en porrnovell. Jag tror att jag försöker skriva om sex som andra upplevelser med starka känslor.

Jens Liljestrand flikar in:

– Läser man Ernst Brunner är det mycket "bultande lem" och "ångande sköte" och det vore omöjligt i dag.

 

Se hela samtalet i spelaren ovan.

 

LÄS MER - Malte Persson: "Varg söker sin pod" har fel om erotiken

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är kulturredaktionens tv-program för kulturdebatt. Programledare är Expressens kulturchef Karin Olsson.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag