Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Trump kommer att hemsöka politiken"

Donald Trump.
Foto: Tns/Abaca / TNS/ABACA STELLA PICTURES
Hillary Clinton.
Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s framtid ser mörk ut – oavsett om Donald Trump förlorar valet.

Journalisten Alex Shephard skriver om ett djupt splittrat land.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nu är det snart över. Eller, jag hoppas åtminstone att det är över nu, och att vi slipper att räkna om varenda röst som under 2000-talet. Det skulle dra det här landet ännu längre ner i eländet.

Men om allt går planenligt tar det amerikanska valet slut den 9 november.

Det där är för övrigt en mening jag aldrig trodde att jag skulle skriva. Jag har bevakat valrörelsen sedan jag började på The New Republic och det var för 15 månader sen. Jag minns knappt hur det var när vi inte befann oss i en presidentvalskampanj. Just den här valrörelsen har dessutom satt sin prägel på varenda samhällelig aspekt i det här landet – för det mesta till det sämre.

Trumps mörka arv

Oavsett utgång, även bortsett det historiska valet av en kvinnlig president i USA, är jag inte särskilt hoppfull om den närmsta framtiden. Inte ens en stor förlust för Donald Trump – vilket framstår som osannolikt, även om han antagligen förlorar – kommer att stoppa de farliga krafter som han har bidragit till att släppa lös.

Republikanerna i kongressen kommer att försvåra arbetet mer än någonsin, Clintons första period som president kommer att domineras av äkta och (främst) påhittade skandaler. Trumps anhängare, som nu har hittat ett språkrör för sin vita nationalism, kommer fortsätta att hävda att USA har blivit "stulet" – något som i sin tur bidrar till splittringen i landet. Inte minst då många ur vänstern drar sig för att lyssna på deras reella oro över löner, jobb och globalisering.

Framväxten av nya medier – där sanning och lögn bereds lika stort spelrum – kommer att fortsätta hjälpa de mörka krafter som Trump just nu leder, och som han sannolikt fortsätter att leda oavsett hur det går i valet.


Alex Shephard

Kulturen@expressen.se

Alex Shephard är journalist på The New republic, bosatt i Brooklyn.