Tove Folkesson. Foto: Sofia Runarsdotter
Tove Folkesson. Foto: Sofia Runarsdotter

Trovärdig tidskapsel

Publicerad

Therese Eriksson läser en imponerande debut.

Jag känner igen KJ - Kalmars Jägarinnor - på ett ögonblick. De är de där tjejerna som aldrig ville uppgå i någon annan gemenskap än sin egen brokiga, och som kunde ringas in enbart med hjälp av allt de inte ville vara: sportjejer, pluggisar, alternativa intellektuella, mobboffer och så vidare. De som byggde sina identiteter i protest mot allt som var fel, töntigt, läskigt och dåligt. Sådana tjejer fanns på mitt gymnasium också.

Men det är inte förrän nu, 15 år senare, när jag läser Tove Folkessons debutroman "Kalmars jägarinnor", som jag för första gången får chansen att se världen genom deras ögon.

Det är omöjligt att inte slungas tillbaka. Folkesson är liksom jag född 1981, och hennes uppväxtskildring kretsar kring ett tjejgäng som går i gymnasiet vid exakt samma tid som jag. Litteraturen är kanske den enda tidsmaskin vi någonsin får, så man får passa på att åka med. Även när det svider och svindlar.

 

Tidsmarkörerna står som spön i backen: spaghettilinnen, Toni Braxton och Juicy Tube-läppglans möter "Fittstim", "Döda poeters sällskap" och retrovurmen för Aretha Franklin och kladdigt, ljusrosa läppstift från mormors vind.

Det är en så eklektisk tid, de sena tonåren, en ständigt pågående process av att pröva sig fram bland det invanda och det nya. Och samtidigt en så liten värld, liksom i en bubbla avskuren från allt som pågår utanför blickfånget. Man nosar upp nya saker, men i mörkret - som en mullvad.

 

Tove Folkesson skildrar den här tillvaron så precist att det stundtals blir klaustrofobiskt. Att det mellan kapitlen finns insprängda avsnitt där jag-berättaren Eva blickar tillbaka från sin vuxna utkikspost, gör inte att det där absoluta tonårsgreppet släpper. Det är skickligt.

Än mer förfaret är att Folkesson är eklektiker också i sin stilistik, helt kongenialt med hur romanens huvudpersoner tar sig an världen: hur de lånar och plockar från världens dignande smörgåsbord, hur de blandar högt och lågt utan tanke på vad som passar sig eller är tillåtet. Folkesson tar inte heller några sådana litterära hänsyn, hon kör på i ett vilt race - värdigt en riktigt lovande debutroman.

Therese Eriksson
Therese Eriksson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag