Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre vise mäns guide till syndiga svenskor

Påve Franciskus på Sverigebesök.
Foto: Tomas Leprince
Julian Assange.
Foto: Peter Macdiarmid / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
René Descartes.

Påve Franciskus har vissa problem med den svenska jämställdheten.

Ida Ölmedal tipsar om andra män som blivit martyrer i feminismens Saudiarabien.

Påve Franciskus har det inte lätt med den svenska jämställdheten. Inför hans besök i Lund tillstod Vatikanens talesperson att det varit ett "hinder på vägen" att Sverige har en kvinnlig ärkebiskop. Väl på plats utsattes påven för journalisters fräcka frågor om katolska kyrkans syn på kvinnliga präster.

Men som tur var fann han snart att han inte är den första sankte sexist som hamnat i den feministiska lejongropen Sverige. Genom århundrandena har heliga män från världens alla hörn byggt upp en samlad visdom om hur man kommer segrande ur den.


1. Skaffa en importfru. Under Franciskus korta besök framkom det att han hunnit lära sig en hel del om de svenska kvinnorna.

– Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder, jag vet inte om det är sant, förklarade han för SVT:s reporter.

 


LÄS MER: Allt du velat fråga om påven – och lite till


2. Dö martyrdöden. En annan katolik som utsattes för den svenska kvinnans ogudaktiga duktighet var filosofen René Descartes. Hösten 1649 bjöds han in av drottning Kristina för att bli hennes lärare. Hon begärde lektioner klockan fem på morgonen i sitt iskalla bibliotek. Efter några månader  i den svenska kvinnans våld insjuknade Descartes och dog. Men inte förgäves – tvärtom sägs han vara avgörande för Kristinas konvertering till katolicismen. Dags för påven att kanonisera denna martyr?


3. Göm dig på en ambassad. Om påven bara hade talat lite mer med den lilla klick sanningssägare han lyckats hitta bland de svenska männen skulle han ha hört om den mer samtida martyren Julian Assange. En man som även han chockades över de svenska kvinnornas uppstudsighet. Tjallare som inte respekterar heliga mäns rätt till andras kroppar är ju ett välbekant problem även för katolska kyrkan. Numera för Assange en tapper kamp mot "feminismens Saudiarabien" från Ecuadors ambassad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.