Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre påskrivna kontrakt – men ännu ingen bok

Foto: OLLE SPORRONG

Det nya avsnittet av ”Två män i en podd” handlar om konstnärlig talang, att misslyckas skriva en bok – och att ha ”det”. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODD. I veckans avsnitt av ”Två män i en podd” grottar Eric Schüldt och Daniel Sjölin ner sig i människors talang och naturliga fallenhet för att skapa konst och uttrycka sig i olika former. Eric börjar med att konstatera något han inte har talang för – att skriva. 

– På samma sätt som det har gått lätt för mig att tala, så har det varit svårt att skriva, säger han. 

– Jag kan inte minnas någon gång att någon sagt till mig, under hela uppväxten, att jag skrivit något som är bra. Det är något som fattas när jag skriver.

Men ambition har inte saknats. Tre bokkontrakt har varit påskrivna. Förskott har betalats ut. Men ändå har inget publicerats.

– I alla fall två helt färdiga manuskript, Varje gång händer samma sak: det håller inte. Det är inte tillräckligt bra, säger Eric. 

– Det här har hänt så många gånger nu att jag undrar vad felet är. Jag har satsat, jag har vetat vad jag vill berätta, men jag ser själv när jag är klar att ingen skulle bry sig. Laddningen finns inte där, och för mig är det ett mysterium. 

Daniel, som själv ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att propagera för att alla kan skriva, har själv börjat svänga åt samma håll. Att den konstnärliga litteraturen kräver en diffus kvalitet. Ett Det. 

– Jag tycker i grund och botten att skrivandet är den mest demokratiska konstformen. Du måste inte vara bra på personporträtt eller en ekvilibrist. Du kan skriva essäistik, du kan ha bra sittfläsk, du kan vara bra på akvariefiskar, säger han.

– Jämfört med musiken, du måste vara musikalisk. Det finns ett överflöd av tekniskt duktiga människor som kan måla, men de saknar något. 

Lyssna på hela avsnittet som heter ”Kan alla verkligen skriva?” överallt där du hittar poddar.

https://embed.radioplay.io?id=75254&country_iso=se

TVÅ MÄN I EN PODD

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.