Mattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt Foto: MARTIN BRUNNMattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt Foto: MARTIN BRUNN
Mattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt  Foto: MARTIN BRUNN
Mattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt i "Landet inuti". Foto: MARTIN BRUNNMattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt i "Landet inuti". Foto: MARTIN BRUNN
Mattias Brunn, Mårten Andersson och Victor Wigardt i "Landet inuti".  Foto: MARTIN BRUNN

Tre bögar lägger Sverige för sina fötter

Publicerad

Ska man stanna eller ska man återvända? 

Gunilla Brodrej ser "Landet inuti", som väcker de eviga frågorna om var man kan leva.

Det blåser i Sandviken den här dagen. Sand och löv virvlar runt på gatorna. Glest med folk i centrum. Riksteaterns premiär sker i ett träslott som heter Valhalla och är en rest från det nationalromantiska förra sekelskiftet och Sandviks storhetstid när man byggde hus för att arbetarna skulle få sig lite kultur och nöje till livs.  

Förra året hamnade Sandviken på första plats i nån kommunranking, bäst i Sverige på kultur. Så jag kanske exotiserar när jag säger att det är skillnad att uppleva kultur här än i Stockholm. Men det är nåt med att biljetterna ligger i plåtlådor och att det är en teaterförening som arrangerar och att man sitter rätt obekvämt på pinnstolar.

 

LÄS MER: Riksteaterns Bert Karlsson-pjäs är ett pajigt försök 

 

Som dikter av Kristina Lugn

Det vardagsliv i HBTQ-Sverige som "Landet inuti" beskriver – i korta sekvenser ur ett antal verkliga människors liv – påminner glimtvis om dikter av Kristina Lugn. Som att bögar tydligen intresserar sig för fjällkons bevarande. Men det gör ju jag också! 

Jag väntade mig gripande vittnesmål om vardagshat. Ännu en belysning av orättvisorna och vår kollektiva skuld för att det är så. Istället känner jag mig i delaktig och indragen, som en av deltagarna i en samtalsgrupp. 

Måste bögen lämna byn? Skamligt att stanna kvar och stagnera. Måste man bo i stan för att leva som man vill? Alla gör det ju. Vilka är homosexuella och hur vet man det? Man vet, säger de med allvisa miner. 

 

LÄS MER: Riksteaterns "Tjärdalen" blev en kär dal

 

Skådespelarna Mårten Andersson, Mattias Brunn och Victor Wigardt sitter ömsom med publiken, ömsom ordnar de med jordhögar och tallplantor som gradvis fyller golvet till en karta över Sverige. Sprutar med vattenflaskan. Här är vårt land, våra hem, signalerar det jordiga konstverket. Och så hundra rosa pingisbollar på det. De lägger bokstavligen Sverige för sina fötter, stampar runt. På gränsen till övertydligt, men ändå fint.

Regi av Joakim Rindå

Lite kan jag sakna gestaltning. Det är liksom lite synd på så fina skådisar för Joakim Rindå skapar bara små ögonblick av förhöjning. Men samtidigt bygger det en samhörighet och jämlikhet med publiken som kanske inte skulle infinna sig om de spelade upp scener i klassisk mening. 

Rollerna avbryter sig då och då för kaffe – "nu finns det kaffe!" –  och startar om. Berättelserna kommer från Alfta, Norsjö, eller Åmsele. En av texterna beskriver en person som bor så avsides att det går att hämta sin post naken, se himlen och uppmärksamma naturens förändringar varje dag. Det är en stark bild av att leva på sin favoritplats, även om det kostar, även om närmaste person med samma sexuella läggning bor 27 mil bort. Varför stannar jag kvar och stagnerar? Varför flyttade jag hit? Alla i publiken funderar nog igenom sina egna val, eller brist på val. 

Det är något befriande med att en pjäs om bögen och flatan i byn blir en pjäs om oss alla. 

 

LÄS MER: Riksteaterns "Fäboland" lyfter fram den kvinnliga historien

 

TEATER

Landet Inuti

Av Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå och Victor Wigardt

Regi Joakim Rindå

Scenografi/kostym Charlotta Nylund

Teaterföreningen, Sandviken

Riksteatern, turné

Speltid 1.15 t.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och scenredaktör på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag