Tove Folkesson. Foto: Sofia Runarsdotter
Tove Folkesson. Foto: Sofia Runarsdotter

Tove Folkessons flickflum på hög nivå

Publicerad

Nils Schwartz imponeras av Tove Folkessons stilistiska energi i romanen "Sund".

I en artikel på Expressen Kultur (15/4) slog Therese Bohman ett slag för den duktiga flickan som förebild för unga tjejer - hellre Annika än den självständiga och anarkistiska Pippi Långstrump som så dogmatiskt förkunnas som kvinnoideal av feminister. För den som vill göra en klassresa är bra skolresultat viktigare än att demonstrera sitt tonårstrotsiga oberoende av könsmaktsordningen.

Jag läser i samma veva Tove Folkessons "Sund", den snabba uppföljaren till den lovordade debutromanen "Kalmars jägarinnor" från i fjol, och ser här omedelbart ett exempel på en ung kvinna som i sig rymmer både en Annika och en Pippi, låt vara att den inre ambivalensen försätter henne i pågående villrådighet.

 

Berättarjaget Eva "Devvan" Zachrisson som i "Kalmars jägarinnor" i slutet av 1990-talet drog omkring med sitt supande, härjande och svärjande tjejgäng på Kalmars gator, föraktande allt vad duktiga tjejer hette, slutade ändå gymnasiets naturvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen.

Hon börjar på Arkitekturhögskolan i Stockholm men hoppar av efter ett par månader eftersom undervisningen hämmar hennes kreativitet. Hon satsar i stället på att göra karriär som singer-songwriter, och förläst på Paulo Coelhos "Alkemisten" involverar hon sig med en rad new age-inspirerade trosförkunnare, terapeuter och schamaner. Musikförläggarna är dock inte intresserade av hennes demos.

 

Mellan varven återvänder hon till sin barndoms sommarhus på Öland, i närheten av mödernegården där hennes beläste morbror driver jordbruk och hennes mormor löser korsord. Lika flummigt som Evas postgymnasiala kringflackande ter sig, lika rotfast är den öländska tryggheten.

Jorden är motpolen till orden, de där magiskt formbara bokstäverna som drabbar Eva likt en uppenbarelse. Om hon själv inte får så mycket utlopp för sin formuleringsförmåga, så får Folkesson det på varje sida.

Den stilistiska energin och bildspråksfantasin i hennes båda romaner har en verkshöjd som välver sig som en Ölandshimmel över de futtiga förehavandena på marknivå.

 

Följ Expressen Litteratur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag