Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tortyrskadade till salu

Filippa Reinfeldt.
Foto: Annika Af Klercker

MarieLouise Samuelsson tror inte på amatör-KBT för tortyrskadade och begrundar en vanvårdad lag. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att WeMind, som erbjuder KBT-terapi på nätet, vann upphandlingen av vård av tortyrskadade har väckt förvåning och ilska. Röda korsets Center för torterade flyktingar som blir utan uppdrag och riskerar nedläggning, har överklagat. 

 Kris- och traumacentrum som får fortsätta med neddragen verksamhet talar om ett anbudsförfarande som ”äventyrar vården av en utsatt patientgrupp”.

 Beslutet att tillämpa kognitiv beteendeterapi på tortyrskadade fick även KBT-terapeuter att reagera. De som är proffs inser nämligen att KBT, som förutsätter aktiva, hyggligt fungerande patienter, knappast är användbart när det gäller tortyrskadade. 

 WeMind har heller inte påstått att de kan sådant. De erbjöd inte bara vård till lägstbjudande, de fick också lägst ”kvalitetspoäng”, vilket förklaras på WeMinds hemsida: ”Helhetsbetyget drogs dock ner till en 3a av att vi har ringa erfarenhet av det exakta området         .         ”


På nyhetssajten Ajour kommenterande WeMinds vd, IT-entreprenören Urban Pettersson, företagets kompetens:

 ”Eftersom vi är helt nya måste vi såklart räkna med att vi behöver en startsträcka för att komma igång och bli riktigt bra, men en förhoppning är ju att personer som tidigare jobbat med detta hos till exempel Röda Korset nu vill komma till oss." 

 Längs ”startsträckan” måste man också fixa lokaler, sådana fanns inte när WeMind lämnade in sitt anbud. 

 Man skulle alltså kunna se det som att WeMind vann på grund av oförväget entreprenörskap, som kan sägas representerat i styrelsen. Där återfinns finansmannen          Carl Palmstierna         , Aftonbladets vd          Anna Settman,          Pia Rudengren, med en bakgrund i Investor, samt          Anders Milton          som i sin egenskap av nationell samordnare av psykiatri bidragit till att kognitiv beteendeterapi blivit högsta psykvårdsmode.  


Och om nu inte just tortyrskadade är lämpliga för KBT-behandling får väl WeMind helt enkelt hoppas på en annan sorts patienter, som inte är så sköra och traumatiserade. Ungefär som att vårdcentraler som siktar på lönsamhet föredrar 25-åringar med enkla krämpor, som att den som vill göra business av äldrevård hoppas att ”brukarna” ska vara som åldringarna i pensionsbolagens tv-reklam, som att konkurrensutsatta apotek inte har tålamod med förvirrade gamla som fumlar med recepten. De som kallas svaga grupper låter sig sällan effektiviseras, nej.


I nästa vecka har sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting möte och          Filippa Reinfeldt          och de andra politikerna möjlighet att dra tillbaka beslutet. Om de envisas med att låta WeMinds nybörjaranda gå före beprövad klinisk erfarenhet bör man fråga sig om det inte finns KBT-terapi för politiker med kompulsivt behov av att vanvårda lagen om offentlig upphandling.