Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Torgny Lindgren var skrönans mästare

Akademiledamoten och författaren Torgny Lindgren blev 78 år gammal.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Torgny Lindgren fotograferad vid hemmet nära Kisa 2005. Foto: ROGER LARSSON
Torgny Lindgren fotograferad vid hemmet nära Kisa 2005. Foto: ROGER LARSSON

Torgny Lindgren var en av våra mest folkkära författare.

Ulrika Knutson minns en berättare vars exakta, luftiga och vansinnigt roliga skrönor är granne med det mest fasansfulla. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När Torgny Lindgren var liten ville han bli målare. Han gick på konstskola och jobbade hårt, men 1965 stoppade han undan grejerna. Skälet var att ju mer han målade "desto mer liknade det alla andra". Han började skriva, och det han skrev lade han i en skokartong. Han debuterade 1965 med en diktsamling – ”Plåtsax, hjärtats instrument”. Den liknade nog Sandro Key-Åbergs dikter lite grann, men snart började det likna Torgny själv, med hjälp av 1917 års bibelöversättning. 

Sitt stora genombrott fick han 1982 med ”Ormens väg på hälleberget”, som blev film av Bo Widerberg med Stellan Skarsgård, Pernilla August och Stina Ekblad i högform. Den bibelsprängda Ondskan piggade upp.

Sedan länge bodde Torgny Lindgren i Rimforsa i Östergötland, men han var barnfödd i Västerbottens inland - denna märkliga litterära provins i Sverige. De var släkt allihop: Torgny och PO Enquist och Sara Lidman. "Det berodde på inavel, och det snodde PO av mig", berättade Torgny Lindgren i en intervju.

Hans egen stämma blev också folkkär genom uppläsningar i radio. Med Sara Lidman delade han dialekt, predikoton och retorisk lust. De två var talande författare, och konkurrerade gärna i att rota fram – eller hitta på! – ålderdomliga uttryck. Ju knäppare desto bättre.

Publiken älskade både hans idiom, hans ironi och drastiska bilder. Torgny Lindgren var hopplöst rolig.

 

LÄS MER: Förläggaren Svante Weyler minns Torgny Lindgren 

 

Torgny Lindgren vid hemmet 2005.Foto: ROGER LARSSON

"Pölsan" och "Norrlands Akvavit"

Läs romanserien från Västerbotten: "Pölsan", "Hummelhonung", "Dorés Bibel" och "Norrlands Akvavit". Där framgår att mästaren Lindgren var fascinerad av den mänskliga medelmåttigheten; av bygdepoeter, hötorgsmålare och notisskrivare. 

Berättaren i Pölsan har ett gediget och uppskattat förflutet som notisskribent i Tidningen. En dag får han ett brev från den upprörde chefredaktören, som funnit följande:

"Den dramatiska veckolånga kampen för att rädda en älg ur Höbäcksmyren har aldrig ägt rum. Det skolhus i Avaberg som brann upp för tre år sedan har aldrig funnits. Ingen främmande himlakropp med ’med skimrande korona’ har visat sig över Er horisont. Någon kalkonfarm där en björnhona härjat har aldrig funnits i era trakter."

Detta var på den tiden då fake news och alternativa fakta inte var så vanliga som idag. Chefredaktören gav sin notisskrivare sparken, helt enkelt för att han var konstnär.

Om konsten och livet och  synden och nåden, handlar de flesta av Torgny Lindgrens böcker. Han var troende katolik, men ville helst inte prata om religion. Om han fick frågan så duckade han. Däremot ville han berätta om Guds nåd, som flödar över allt och alla - på ett roligt, och ganska hemskt vis. 

 

LÄS MER: Nils Schwartz läser Torgny Lindgrens bok "Minnen" 

 

Torgny Lindgren vid utdelningen av Selmar Lagerlöf-priset.Foto: JAN DÜSING

Europén Torgny Lindgren

Pölsan, denna gegga av lungor, hjärtan och gamla ekorrar, så som folket i Morken lagade sin mustiga maträtt, är ingenting för äckelmagade läsare. Det blev ännu värre i Hummelhonung, där de gamla bröderna satt i varsin stuga och hatade varandra, tills de slevade var ur varandras fistlar, med bensked och med god aptit... Ett märkligt sätt att berätta om den vanliga människans helighet.

Pölsan är i alla fall en ljuvlig sörpa som innehåller allt, från ekorrfoster till tuberkelbaciller och livets mening – och var bokstavligen en berättelse om nåden. Det är i den boken som den gamle nazistledaren Martin Bormann hinns upp av den gudomliga rättvisan – i djävulen Bertils gestalt. 

Detta är också viktigt. Torgny Lindgrens exakta, luftiga och vansinnigt roliga skrönor är alla granne med Auschwitz. Ju mer jag läser honom, desto tydligare blir det. Hans Västerbotten är inte provinsiellt alls, det är lika centraleuropeiskt som Prag. En tanke, i dessa dagar.

 

Ulrika Knutson är kulturjournalist på Expressens kultursida.

 

Torgny Lindgrens utmärkelser

Litteraturfrämjandets stora romanpris (Ormens väg på hälleberget), 1983

 

Aniarapriset (Merabs skönhet), 1984.

 

Esseltes litterära pris (Bat Seba), 1984.

 

Övralidspriset 1989.

 

Augustpriset (Hummelhonung), 1995.

 

Gerard Bonniers pris, 1999.

 

Selma Lagerlöfs litteraturpris, 2000.

 

Sveriges Radios Romanpris (Pölsan), 2003.

 

Samfundet De Nios stora pris 2004.

 

Sveriges radios novellpris för Huset, 2004.

 

Piratenpriset, 2009.