Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi är stolta över det Stieg skapade

Stieg Larsson.
Foto: David Lagerlöf

I augusti kommer David Lagercrantz fristående fortsättning av Millenniumserien som samtidigt firar tio år.

Stieg Larssons far och bror bemöter kritiken mot utgivningen och avfärdar att det handlar om pengarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I augusti är det tio år sedan boken "Män som hatar kvinnor" kom ut. Det blev starten på en av de största svenska litterära succéerna någonsin. De tre böckerna i Millenniumserien har hittills sålts i närmare 80 miljoner exemplar på 48 språk. Turister från hela världen reser varje år till Stockholm för att vandra i Lisbeth Salanders och Mikael Blomqvists fotspår.

Desto större är sorgen över att vår son och bror Stieg Larsson aldrig fick vara med och bevittna den stora framgången. Mindre än ett år före utgivningen av den första boken gick han hastigt och oväntat bort. Att plötsligt förlora en nära anhörig var givetvis oerhört smärtsamt. Att vi dessutom inte lyckades komma överens med Stiegs sambo Eva Gabrielsson är ett öppet sår för alla inblandade.

Efter Stiegs död stod vi i egenskap av far och bror som arvtagare till rättigheterna. Eftersom Eva Gabrielsson har tackat nej till att samarbeta med oss om förvaltandet är vi ensamt ansvariga för att ta ställning till hur Stiegs verk får användas.

Vi har nu valt att låta David Lagercrantz skriva en egen, fristående fortsättning på Millenniumserien. I augusti, lagom till tioårsjubileet av den första Millenniumboken, kommer "Det som inte dödar oss" ut i bokhandeln. Boken översätts och ges ut samtidigt i minst 35 länder. Läsare världen över nu får följa huvudpersonerna Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i nya äventyr. Vi vet att många ser fram emot detta.

David Lagercrantz skriver den nya boken i eget namn.

Valet att ge ut en fjärde bok i Millenniumserien har också mött kritik. En invändning handlar om att det skulle vara oetiskt att låta en annan författare skriva en fortsättning baserad på en avliden författares karaktärer. Det påstås också att utgivningen bara handlar om pengar. Stieg skulle ha protesterat om han levat, sägs det.

Vi har respekt för att andra har synpunkter på hur vi väljer att förvalta arvet efter Stieg. På en punkt blir dock kritiken mot den fjärde Millenniumboken direkt felaktig: att detta bara skulle handla om att vi vill tjäna pengar. Vi har redan från början sagt att våra intäkter från "Det som inte dödar oss" ska gå till den antirasistiska tidskriften Expo, som Stieg var med och startade.

Sedan Stiegs död har Expo fått 18 miljoner kronor i stöd från de intäkter som Millenniumböckerna genererat till oss som rättighetshavare. De senaste åren har stödet legat på ungefär två miljoner kronor per år. Tack vare pengarna från "Det som inte dödar oss" får Expo får ett ytterligare tillskott på flera miljoner kronor. Mot bakgrund av en samhällsutveckling där rasism och främlingsfientlighet ökar känns detta mer angeläget än någonsin.

David Lagercrantz, som tar vid där Stieg Larsson slutade, har skrivit bland annat "Jag är Zlatan" och "Göran Kropp 8000 +".
Foto: Magnus Liam Karlsson

Men visst är det sant att förlag kommer att tjäna pengar på "Det som inte dödar oss". Det tycker vi bara är bra, eftersom intäkter och lönsamhet från framgångsrik utgivning är en förutsättning för en stark och livskraftig bokbransch. Vår uppfattning är också att Norstedts och Stiegs förlag i övriga världen förhåller sig med stor värdighet till Stiegs verk och det faktum att han gick bort i förtid. Om så inte hade varit fallet skulle vi inte ha gett vårt godkännande till en fristående fortsättning på Millenniumserien.

Vi är stolta över det Stieg skapade med sina böcker. I David Lagercrantz fortsättning ser vi en möjlighet att med respekt och kvalitet låta karaktärer och miljöer leva vidare. David Lagercrantz är en erkänt skicklig författare som visat att han med lyhörd inlevelse kan ge röst åt personer som Göran Kropp, Alan Turing och Zlatan Ibrahimovic. Vi har svårt att se ett bättre val av författare.

Det är David Lagercrantz som skriver boken i eget namn, vilket med all önskvärd tydlighet kommer att framgå av både omslag och övrig marknadsföring. Att vi skulle försöka ge sken av att "Det som inte dödar oss" skulle vara Stiegs verk faller på sin egen orimlighet.

I litteraturhistorien finns det ett flertal exempel på fortsättningar som skrivits efter att karaktärernas ursprungliga skapare gått bort, från Ian Flemings agent James Bond till Sophie Hannahs Agatha Christie-uppföljare.

Vi tror och hoppas också att utgivningen av "Det som inte dödar oss" kommer att bidra till ett förnyat intresse för Stiegs egna Millenniumböcker.

Som arvtagare kan vi inte smita från ansvaret att ta ställning till hur arvet efter honom ska förvaltas. Vi vet att Stieg hoppades – och anade – att Millenniumböckerna skulle bli en stor kommersiell succé, och nu väljer vi att låta David Lagercrantz bygga vidare på den succén.


Joakim Larsson

Erland Larsson

Erland Larsson är Stieg Larssons pappa och Joakim Larsson hans bror. Tillsammans äger de rättigheterna till Millenniumböckerna.