Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tony Flygare: "Jag var större än Zlatan"

STJäRNAN. Zlatan såg Flygares talang. Foto: Christophe Karaba / Epa / TT

Tony Flygare famlar efter förklaringen till varför han inte blev lika stor som Zlatan.
Dan Hallemar läser boken av förloraren och lär sig mycket om drivkrafter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BIOGRAFI

En gång var jag större än Zlatan

Tony Flygare. Berättat för Daniel Nilsson-Padilla

Norstedts, 212 s.

I kväll spelar Zlatan Ibrahimovic kvartsfinal i Champions League. I boken "En gång var jag större än Zlatan" famlar Tony Flygare efter förklaringen till att han inte också gör det. Hans bok tar sin början i en bisats i Zlatans bästsäljande biografi, där den store säger att Tony Flygare "var större och starkare och sågs som en större fotbollstalang".

När man famlar efter förklaringarna i efterhand.

Om Zlatans bok är en berättelse om en person som vägrar anpassa sig och blir en av världens bästa fotbollsspelare, är Tony Flygares bok berättelsen om någon som vill anpassa sig till varje pris men som kastas ut i en omloppsbana långt bort från livet som fotbollsstjärna. "Jag gjorde som de sa. Jag ville att de skulle tycka om mig", skriver Flygare.

 

Grundfrågan i båda böckerna handlar om drivkrafter. Varför gör man saker? Varför spelar man fotboll? På en fotbollsplan nedanför mitt hus startar elitsatsningar för fotbollspelande barn i sjuårsåldern. Tony Flygares historia, liksom Zlatans, är en historia om fotbollspelare som inte förrän de är 13 år hamnar i en klubb där det handlar om att spela för att väljas ut.

Det är då Tony Flygare rusar in i kraven och stressen, viljan att anpassa sig: "Viljan att imponera på min tränare var min drivkraft." Inte alla, men många, av sjuåringarna på planen nedanför mitt hus spelar med den pressen. Pia Sundhage skriver klokt i sin bok "Spela på bästa fot": "Du känner din förmåga, du utvecklar den. Pröva den och kom ihåg att inte låta din tränare bestämma hur bra du ska bli".

Tony Flygare. I avståndet mellan Pias Sundhages klokskap och Tony Flygares vilja att göra rätt finns skillnaden mellan olika syn vad som skapar bra fotbollspelare. Skillnaden mellan den inre drivkraften och den yttre. Den inre drivkraften tar Tony och Zlatan till den lilla planen vid Vitemöllegatan i Rosengård varje ledig sekund under deras första sju år tillsammans. Den yttre koncentreras i bokens dramatiska vändpunkt.

 

Det är den 19 september 1999 när junioren Tony Flygare, ny i Malmö FF:s A-lag, kaxigt väljer att ta en straff i en helt avgörande match. Sätter han straffen har laget chans att hålla sig kvar i allsvenskan missar han är hoppet ute. Han är full av självtillit, bollen i famnen. Han är bäst tills han vänder sig om: "När jag vände mig om och såg hur chockade lagkamraterna var började jag tveka."

Den yttre drivkraften, vad ska världen säga, ersätter den inre, jag älskar att slå till bollen och se den gå i mål. Han missar. Och enligt det drama han tecknar är det då han börjar sjunka och Zlatan börjar stiga: "Straffmissen blev ett alibi för att sänka mig rejält".

Nu kommer ilskan, bitterheten och konspirationsteorierna. Boken bränner till när det handlar om hans misslyckande. Det är klubbens fel, allas fel, Zlatan som kanske visste vad som skulle komma. Det är tung läsning, fängslande. Det är ett sammanbrott. Boken kliver ut ur den platta bilden där minnesbilderna förminskas till selfies med en storstjärna. Nu är han ensam. De uppfyller Zlatans dröm, men de förnekar Tony Flygare hans rättmätiga framgång. Den som han förtjänat, offrat sig för.

 

"Jag vill att de ska växa i självtillit, inte vara så beroende att bli sedda av mig", säger Pia Sundhage. Sjuåringarna härnere på planen, Tony Flygare och Zlatan. Vem spelar de för? Vad driver de som leder dem?

Tony Flygare är ett enskilt öde, och det finns hundratals som är fantastiska i tonåren men som inte blir stora spelare. Men man kan läsa hans bok och lära sig något om drivkrafter. Om att prestera för någon annan, för att inte bli petad, eller drivas av lusten att spela fotboll. En kvartsfinal i Champions League eller på en liten plan en mörk kväll på Vitemöllegatan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!