Terrorn ibland oss

Svenska Motståndsrörelsen marscherade på Östermalm under kristallnatten i höstas.
Foto: Stefan Söderström

Johan Wirfält: Lagför nazisterna som terrorister.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I en av nyckelscenerna i bioaktuella "The Grand Budapest hotel" stannar ett tåg någonstans i Centraleuropa. Det är 1930-tal, frost över fälten, och utanför kupéfönstret väntar män i svarta uniformer. ZZ-divisionen, som stormtrupperna kallas i Wes Andersons senaste film, har stängt gränsen.

Scenen fångar kärnan i den bok som var Andersons stora inspiration: Stefan Zweigs "Världen av i går". Nazismen krossade slutgiltigt drömmen om en öppen värld, utan gränser och passkontroller. Överallt försvarade man sig mot utlänningen, överallt stötte man ut honom, skriver Zweig.

De där raderna kom tillbaka när jag såg "Uppdrag granskning" i onsdags. Den unge nigerianen Fidel Ogu hade bara varit i Sverige i två veckor när nazister överföll honom vid tunnelbanan i Hökarängen. Knivhuggen i magen, en hårsmån från döden.

- Jag förstår inte. Varför högg de mig?, säger Fidel när han och Janne Josefsson återbesöker brottsplatsen.

Svaret blir hängande i luften. Vi vet ju varför. Nazisterna försökte döda Fidel Ogu bara för att han är svart.


Det sägs att högerextremismen är på frammarsch. Det är en sanning med modifikation. På kontinenten är rörelsen splittrad. I Sverige visar i princip samtliga studier att attityden till invandring och flyktingar i de breda folklagren är mer positiv än någonsin. Men det finns en parallell utveckling. Som Expos rapporter bekräftat stärks samtidigt den hårda kärnan. SD:s framgångar ger mer extrema alternativ, som Svenskarnas Parti och militanta Svenska Motståndsrörelsen, vind i seglen.

"Uppdrag granskning" tydliggör detta med skrämmande effektivitet. Nazisterna mobiliserar - och deras våld kan drabba vem som helst.

En ung svart man från Nigeria, på väg hem till en kompis. En vit kille från Norrland, som protesterar när nazisterna skrävlar på nattbussen. Gymnasister och deras farföräldrar, som demonstrerar mot SMR:s närvaro i Kärrtorp.


En krypande rädsla stannar kvar efter programmet. Nazisterna dödar människor, och de gör det av politiska skäl. Tycker du inte som de är du en måltavla.

Vi har numera en terrorlag i Sverige. Men sedan 2005 har bara fyra nazister åtalats enligt den, och ingen av dem fälldes för terrorbrott. Låt veckans "Uppdrag granskning" bli en väckarklocka.

Nazisterna är terrorister. Det är rimligt att myndigheterna också lagför dem som sådana.

En öppen värld behöver inte vara en dröm.