Distanskrigare. Foto: Försvarets bildbyrå
Distanskrigare. Foto: Försvarets bildbyrå

Sveriges 200 år av fred

Publicerad

I dag är det 200 år sedan den siste svenske soldaten stupade i ett svenskt krig. Peter Fröberg Idling om den unika lyx som vi tar för given.

När den 32-årige soldaten Berndt Storm dödades i slaget vid norska Kjölbergsbro på eftermiddagen den 14 augusti 1814 gick det givetvis inte att föreställa sig att han skulle bli den siste svenske soldaten att stupa i ett svenskt krig på 200 år.

Men så har det blivit. Sverige är det land i världen som åtnjuter den längsta freden. (Schweiz är tvåa.)

Man skulle kunna tänka sig att denna exceptionella tursamhet, att vi har lyckats undvika den ofattbara mänskliga och materiella förstörelse ett krig innebär, skulle resultera i ett sprakande jubileumsår. I säg festivaler, frimärken och fyrverkerier; att en ödmjuk och stolt statsminister skulle hålla tv-tal till nationen.

Men icke. Riksdagen nöjde sig med ett lunchseminarium i januari.

I en mening är det begripligt. 200 år är så väldigt avlägset i det vanliga mänskliga minnet; vem vet ens namnet på den anmoder som 1814 mottog nyheten om att kriget var över för den gången? Att leva i fred och frihet har för oss blivit ett slags naturtillstånd, lika givet som luften vi andas.

 

Men korsa vilken svensk gräns som helst och berättelsen blir en annan. Jag minns när jag efter studenten reste runt i Frankrike och i varje liten håla – undantagslöst – ställdes inför ett monument med långa rader av namn på dem som stupat i första eller andra världskriget från just den hålan. Bara en eller ett par generationer bort.

Och häromåret deltog jag i ett seminarium om tortyr i norska Kristiansand. När ordet blev fritt reste sig en äldre herre och påpekade att när han senast hade varit i huset behövde man minsann inte lösa något inträde. Jag hann tänka något om gnälliga gubbar och att biljettpriset antagligen höjts med någon upprörande krona innevarande år innan han förklarade att förra gången han klivit in genom entrén var det som Gestapos fånge, för att föras ner till tortyrkammaren som då låg i byggnadens källare.

Man kan kanske tycka att avsaknaden av officiellt nationellt firande är en bagatell i det stora hela. Men jag tänker att den kollektiva omedvetenheten om detta unika privilegium gör att flertalet svenskar inte begriper sig på den europeiska erfarenheten. Det var inte 90 procent av Stockholm som låg jämnat med marken 1945, inga miljoner som drevs på flykt genom Götaland och tågrälsen våra tåg rullar på slutade inte i förintelselägren.

 

Inte heller förstår man riktigt vad de människor som lyckats fly hit från senare krig har varit med om. Man kan lyssna på dem, förfasas, men den egna erfarenhetens klangbotten saknas. Det behöver inte nödvändigtvis handla om vad enskilda flyktingar själva har fått utstå, utan att förstå vad det gör med en människas själv- och världsbild om kriget återkommande slagit sin lie över släkten.

Och för all del, inte heller begriper vi vad svensk militär faktiskt har haft för sig i exempelvis Afghanistan.

200 år av fred är som sagt en lång tid. Men en lärdom kan vi med visshet dra av historien: Inte ens den längsta fred varar för evigt.

 

Peter Fröberg Idling

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag