Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släppta spärrar – orgier för alla smaker

TIDSTYPISK. Slutet av 1800-talet och fram till första världskriget - La belle époque - var den, ofta homoerotiska, manliga nakenstudiens genombrottstid. Sveriges kanske mest berömda nakenmålare är Eugène Jansson, här representerad av den mindre kända "Studie" från 1906.

Nu ges en av de första tryckta homosexuella kärleksskildringarna ut i nyöversättning.

Stefan Ingvarsson gläds åt en orgiastisk och överlastad roman från La belle époque.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN

Anonym (tillskrivs Oscar Wilde)

Teleny - eller medaljens baksida

Översättning och efterord KG Johansson

Vertigo förlag, 250 s.

Efter år av tystnad är det som att dammarna har brustit och nu kommer, om inte en störtflod, så åtminstone en friskt porlande bäck av klassisk (manlig) homolitteratur. Först ut var den lysande översättningen av E M Forsters "Maurice" och nyutgåvor av Edmund White och Jean Genet.

Nu följer en lika säker översättning av "Teleny - eller medaljens baksida" som skrevs av en eller flera okända författare och gavs ut första gången i en försiktig upplaga på 200 exemplar i London 1893. Tråkigt bara att det svenska förlaget saknade mod att sätta ut Anonym på omslaget i stället för att lite cyniskt ta fasta på ryktet om Oscar Wildes inblandning.

Märkligt när det rör sig om ett förlag som gjort mycket för att etablera den pornografiska litteraturens historia på svenska. Myten om att Wilde och en krets av hans vänner låg bakom romanen odlades av en förläggare med tydliga kommersiella intressen och några bevis har aldrig anförts. Däremot verkar spekulationen passa som hand i handske med Wildes nutida roll som gayikon och råder liksom bot på det faktum att han faktiskt inte skrev särskilt explicit om homosexualitet.


Berättaren Camille Des Grieux redogör för oss och för en okänd, men nyfiken, samtalspart om sin tragiska förälskelse i den ungerskättade pianisten Teleny. Det är Paris under La belle époque. Romanen är en av de första homosexuella kärleksskildringarna i tryck och en absolut klassiker när det gäller litterär porr - fast räknat i sexskildringar är den inte så värst bögig alls.

Under en lång startsträcka är hela den sinnesomstörtande relationen mellan Teleny och Camille telepatisk, inte helt olik Strindbergs astrala kärleksmöten och gräl med Harriet Bosse i "Ockulta dagboken" från samma tid. När det till slut blir lite sexskildring drömmer Camille om Teleny som sin syster, sen beskriver han studentkamraters orgier med lungsjuka och lytta kvinnliga prostituerade.

Mycket långt in i läsningen blir det äntligen lite bögsex, sen ännu mer heterosex och däremellan en mycket minnessvärd homoorgie i "Eyes wide shut-stil" - som hade en stor inverkan på mina fantasier om slutna homonätverk när denna bok återpublicerades på engelska i mitten av 1990-talet.

Något för alla smaker med andra ord, och ett utforskande av erotiken utan tydliga fack i linje med Anaï Nins erotiska noveller eller den avsomnade tidskriften Cupido/CupidZero, som Lill-Marit Bugge var redaktör för.


Men där finns också ett embryo till den samtida homoidentiteten och komma ut-tanken: "Långt ifrån att skämmas för mitt brott, ville jag ropa ut det för hela världen. För första gången i mitt liv förstod jag hur älskande kan vara så enfaldiga att de ristar sina initialer tillsammans."

Det är överlastat, fullt av antika referenser och lika balanserat i sinnesstämning som en idolbesatt tonåring.

Rekommenderad läsning med andra ord.