Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sami Said: Lyssna nu för en gångs skull

Sami Said.
Foto: Viktor Gårdsäter

Författaren Sami Said råkade ställa sig för nära några romska kvinnor på Ica.

Det blev en avslöjande inblick i dagens Sverige.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Som de flesta andra sunda människor bryr jag mig inte, inte egentligen, om de auktoritära åtgärder som tillämpas för att bevara tryggheten, bara jag själv inte drabbas. Nå, nu drabbades jag.

Min middag behövde fler ingredienser och jag rusade ut med plattan på för butiken ligger alldeles intill. När jag kom fram stod poliser där och klart jag blev lite nyfiken för det betydde att något var på gång. Inte kunde jag ana att det som hände var de romska kvinnorna för de verkade inte störa någon (läs: mig) och de måste väl handla sina livsmedel precis som vem som helst.

Alltså gjorde jag misstaget att placera mig nära dem för det var där glassen befann sig. Maximal idioti! Varenda regel om hur man framställer sig i detta land hade jag glömt. Blanda dig inte i tvetydiga situationer för då slår samhället ned dig med all sin kraft. Det är inte en komplicerad handlingsplan.


"Är det de här?", hörde jag bara, och som de dundrar fram i cowboyfilmer kom polisen och grep tag i mig och mina medbrottslingar. Räddade den oskyldiga tomaten ur mina händer. Vad hade jag gjort för att bli fråntagen den? "Nej, ni har inga pengar, ni har inte råd att handla här", svarade polis 2.

Jag kan förutse alla era invändningar.

Som när de skickade hundar på min vän en fredagsnatt (min vän den femfaldiga monopolmästaren, kokosnötätaren, han som pumpar elektriciteten i era ledningar, äventyrlig). Ärret efter bettet var inte prydande men verkligt för att han råkade göra det dumma misstaget att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Signalementet: mörk, 20-30 år och cirka 1.80 lång. Vilken var hans rätta plats?

Som när min vän anmälde ett inbrott och själv blev misstänkt (min vän: två-tre barn kanske, minns inte, bluesfantasten, han som aktar sig för ord som börjar på k, korv, Ku klux klan, knark, kaststjärnor) för att han pliktskyldigt väntat kvar där.

Och så vidare.

Det var ett obetydligt och olyckligt missförstånd. Varför bar du den kriminella minen? Ditt eget fel. Ingens fel. Jag är trött på att anamma era begränsade perspektiv. En dag ska jag tvinga på er min världsbild och aldrig låta er fly ut därifrån. Karma heter det.


Var ska jag nu handla mina sista-minuten-varor en lördag kväll? Ica nära, jag saknar dig redan.

Vi bogserades till utgången och inför de andra kundernas obekväma blickar, de låtsades inte se, de ville inte se, upprepade polis ett som svar på min fråga: "ni ska ut härifrån, ni har stulit". Vilken effektivitet! Som bevis fiskade de upp stöldgodset ur min ficka, en skrynklig romananteckning.

Den personal som troligen anmält händelsen följde oss ut och jag anade att han sökte kontakt med mig, en utsträckt hand för att förmå sig att rätta till blundern för visst måste han ha känt igen en stamkund som mig, men jag vägrade. Skilj oss inte åt nu. Ni har gjort ert val. Deras öde ska vara mitt öde. Ni kallhjärtade svin, aldrig ska jag bli en av er.

Vilken stolthet jag kände, det ska jag inte förneka. De tog mig för ligist, en äkta blatte. Jag vill vara farlig. Låt mig få vara farlig och hota er ordning. Tror du kanske de blandat ihop dig på samma sätt? Du din urblekta harmlösa anständiga potatis. Tillåt mig att svara: aldrig i livet.

De ser någonting i dig och sedan finns det där.


Min hand ville kasta hårda blommor på deras bil. Min mun ville skrika dem döva med arga verser. Blås orkan och ta deras förbannade trygghet från dem. Jag kände styrka. Jag kände mig som många. På denna gata var jag en farlig mus.

De två kvinnorna tyckte synd om mig och kom fram för att trösta mig. Lugna dig, detta är ingenting, sa de. Vi kommunicerade på urspråket, med gester och med ansiktsuttryck. Jag hoppades att de skulle berätta sina hemligheter om hur man överlevde i den här stan och intalade mig för ett ögonblick att vår gemensamma erfarenhet sammanfört oss men det var förmodligen bara tomma gester och ansiktsuttryck.

Sedan kom jag ihåg den påslagna plattan och sprang. Det luktade brand i lägenheten.


Sami Said

kulturen@expressen.se


Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Sami Said

Sami Said debuterade 2012 med romanen "Väldigt sällan fin", som han fick Katapultpriset och Stora läsarpriset för. Han nominerades även till Borås Tidnings debutantpris. I fjol sommarpratade han och kom ut med romanen "Monomani" .