50 ÅR. Dawit Isaak tillbringar sin födelsedag i diktaturens Eritrea, långt från sin familj i Sverige. Foto: Måns Langhjelm
50 ÅR. Dawit Isaak tillbringar sin födelsedag i diktaturens Eritrea, långt från sin familj i Sverige. Foto: Måns Langhjelm

P O Enquist: Säker på att undret är möjligt

Publicerad

I dag fyller den fängslade författaren och journalisten Dawit Isaak 50 år.
P O Enquist frammanar bilden av ett mirakel som ger honom friheten åter.

Dawit, sent i går kväll satte jag mig ner för att skriva en hälsning till dig på din 50-årsdag, och det tog stopp. Vad kan jag säga, till tröst. Allting jag kan säga vet du, du sitter fängslad för frihetens skull, men friheten beskärs dig inte.

Det är ofattbart att du ännu är så ung, 50 år.

Det är som om du alltid funnits där som en symbol för det fria ordet, och den fängslade yttrandefriheten. Är det kanske bara 13 år? Och du kommer med stor säkerhet inte att få min, eller alla andras hälsning heller. Cementväggen är i vägen, också för trösten. Du är en symbol för friheten, innesluten i en cell, avskuren. Sitter du ensam?

I bästa fall ensam, eller i värsta fall. Hur är det att leva inmurad som en symbol? Det kanske inte är mycket till liv, bara att stirra in i en grå cementvägg, år efter år, i bästa fall. Kanske var det lätt de första åren, lättare. Man betydde något, tusentals vänner ute i friheten arbetade för denna symbol. Sen kom ledan. Sen blev det afton och natt den tusende dagen. Och tusen igen. Och så fortsatte det.

 

Jag hade tänkt säga något om att vi är tacksamma för att du utkämpar kampen för det fria ordet för vår skull, men den grå cementväggen liksom förtar ordens makt, ingenting silar in till dig. Och för övrigt kanske ledan är starkare än de glansfulla orden, också om de når in till dig. Efter de tusen dagarna och nätterna.

Men eftersom jag tror på mirakel, på att återuppståndelsen är möjlig, så nöjer jag mig med följande lilla hälsning.

I dag fyller du 50 år. Nyss fyllde jag själv 80 år. De sista 30 åren har varit de bästa i mitt liv. Så kommer det också att bli för dig. Det fria ordet och du har haft det svårt. Men du är ännu ung. Jag vet, ja jag är förvissad om, att undret är möjligt. Att dina kommande 30 år - och 30 år är en evighetslång period! - blir de bästa i ditt liv.

Och detta skall vara din fasta förvissning: att allting är möjligt, att cementväggen kan genombrytas, sprickan vidgas, ledan besegras. Undret skedde. Du är ännu ung! Och du är fri.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Per Olov Enquist
Per Olov Enquist
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag