Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malte Persson om slakten på tidskrifterna

Malte Persson.
Foto: Maria Hansson

Alliansen planerar en summarisk avrättning av tidskriftsutgivningen.

Malte Persson om beslutet som stryper den kulturella återväxten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

För 15 år sedan publicerade jag min första litterära text i tidskriften Ord & Bild. Kort därefter publicerade jag min första recension i samma tidskrift, och började arbeta för redaktionen. Jag fick inget betalt, men lärde mig mycket. Kanske hade jag blivit författare även om tidskriften inte funnits, vem vet. Men kritiker och journalist hade jag troligen inte blivit.

Ord & Bild grundades 1892. Pär Lagerkvist skrev där. Ellen Key och Heidenstam skrev där. Om Alliansen får som de vill, kommer den högst troligt att läggas ner nästa år, tillsammans med en mängd andra svenska kulturtidskrifter.

Bakgrunden är denna: den budget som Allianspartierna med stöd av SD röstade igenom i riksdagen  medför stora nedskärningar på kulturområdet generellt, även jämfört med egna tidigare budgetar. Iögonfallande är att posten "bidrag till litteratur och kulturtidskrifter" förlorar 15 miljoner.


Någon tanke bakom detta går inte att utläsa. Budgettexten innehåller många floskler om bildningens och kvalitetslitteraturens betydelse, men inte mycket utöver floskler. Kanske fanns det heller ingen tanke: man ville ge femton miljoner extra till "trossamfund" och tog dem på måfå från något vad som helst. Ordföranden i kulturutskottet, Per Bill (M), har i efterhand förklarat att man inte prioriterar "intellektuella vuxnas läsande".

I den nedskurna budgetposten ingår både stöd till bokutgivning och till kulturtidskrifter. Förlagen blev förstås inte glada. Genom Förläggarföreningen lobbade de omedelbart kulturutskottet. Och se: Per Bill inser plötsligt att det är dåligt att spara på bokutgivning, och vill ta hela besparingen från kulturtidskrifternas betydligt mindre pott i stället.

DÖDGRÄVAREN. Per Bill vill inte gynna "vuxna intellektuella".
Foto: Mikael Sjöberg

Vilket är att gå ur askan i elden. I stället för 10–15 procents besparing på förlag, som även har andra inkomster, blir det 75 procents besparing på tidskrifter som knappt har det. I stället för att ge bokutgivningen rejält med stryk: en summarisk avrättning av tidskriftsutgivningen.


Att man kompletterar med tidstypiskt men föga verklighetsförankrat snömos om möjlighet till besparingar genom digital distribution, bekräftar bara att man inte har någon kunskap om det man beslutar om.

Kulturtidskrifter är bland mycket annat miljöer för kulturell återväxt: minst lika viktiga som konstskolor och journalistutbildningar, och långt billigare. Många som har lagt åratal av ideellt arbete på att skapa dessa miljöer gråter idag.

Och om någon gläds, så är det Sverigedemokraterna: kulturtidskrifterna är det främsta utrymmet för just sådan kritisk intellektuell verksamhet som de själva vill sätta stopp för med sin egen kulturpolitik. Att tidskriften Expo kommer att få budgetproblem är grädde på moset.


När regeringen ville dra in medel till Medelhavsinstituten blev det stort rabalder. Det var ett tecken på inkompetens och ointresse, men kunde ursäktas genom att man var snabb att ändra sig efter kritik från både höger och vänster.

När nu Alliansen i sin budget beter sig lika eller mer brutalt, så finns det färre möjligheter att backa. Och förutom att Cecilia Wikström (FP) på Twitter kallade sina efterträdare i kulturutskottet för "charlataner" så är det påtagligt tyst bland de borgerliga röster som var nog så kulturintresserade när det gällde att klaga på sossar och miljöpartister.

Inkompetens och ointresse må finnas hos båda blocken, men i tävlingen om att vara öppet antiintellektuell vinner just nu Alliansen med hästlängder. Vill man orsaka så stor skada på kulturlivet som möjligt, för en så liten besparing som möjligt, bör man göra exakt som de gör. På torsdag fattas det slutgiltiga beslutet.