Malte Persson. Foto: Maria Hansson
Malte Persson. Foto: Maria Hansson

Malte Persson om slakten på tidskrifterna

Publicerad

Alliansen planerar en summarisk avrättning av tidskriftsutgivningen.

Malte Persson om beslutet som stryper den kulturella återväxten.

För 15 år sedan publicerade jag min första litterära text i tidskriften Ord & Bild. Kort därefter publicerade jag min första recension i samma tidskrift, och började arbeta för redaktionen. Jag fick inget betalt, men lärde mig mycket. Kanske hade jag blivit författare även om tidskriften inte funnits, vem vet. Men kritiker och journalist hade jag troligen inte blivit.

Ord & Bild grundades 1892. Pär Lagerkvist skrev där. Ellen Key och Heidenstam skrev där. Om Alliansen får som de vill, kommer den högst troligt att läggas ner nästa år, tillsammans med en mängd andra svenska kulturtidskrifter.

Bakgrunden är denna: den budget som Allianspartierna med stöd av SD röstade igenom i riksdagen medför stora nedskärningar på kulturområdet generellt, även jämfört med egna tidigare budgetar. Iögonfallande är att posten "bidrag till litteratur och kulturtidskrifter" förlorar 15 miljoner.

 

Någon tanke bakom detta går inte att utläsa. Budgettexten innehåller många floskler om bildningens och kvalitetslitteraturens betydelse, men inte mycket utöver floskler. Kanske fanns det heller ingen tanke: man ville ge femton miljoner extra till "trossamfund" och tog dem på måfå från något vad som helst. Ordföranden i kulturutskottet, Per Bill (M), har i efterhand förklarat att man inte prioriterar "intellektuella vuxnas läsande".

I den nedskurna budgetposten ingår både stöd till bokutgivning och till kulturtidskrifter. Förlagen blev förstås inte glada. Genom Förläggarföreningen lobbade de omedelbart kulturutskottet. Och se: Per Bill inser plötsligt att det är dåligt att spara på bokutgivning, och vill ta hela besparingen från kulturtidskrifternas betydligt mindre pott i stället.

DÖDGRÄVAREN. Per Bill vill inte gynna "vuxna intellektuella".Foto: Mikael Sjöberg

Vilket är att gå ur askan i elden. I stället för 10–15 procents besparing på förlag, som även har andra inkomster, blir det 75 procents besparing på tidskrifter som knappt har det. I stället för att ge bokutgivningen rejält med stryk: en summarisk avrättning av tidskriftsutgivningen.

 

Att man kompletterar med tidstypiskt men föga verklighetsförankrat snömos om möjlighet till besparingar genom digital distribution, bekräftar bara att man inte har någon kunskap om det man beslutar om.

Kulturtidskrifter är bland mycket annat miljöer för kulturell återväxt: minst lika viktiga som konstskolor och journalistutbildningar, och långt billigare. Många som har lagt åratal av ideellt arbete på att skapa dessa miljöer gråter idag.

Och om någon gläds, så är det Sverigedemokraterna: kulturtidskrifterna är det främsta utrymmet för just sådan kritisk intellektuell verksamhet som de själva vill sätta stopp för med sin egen kulturpolitik. Att tidskriften Expo kommer att få budgetproblem är grädde på moset.

 

När regeringen ville dra in medel till Medelhavsinstituten blev det stort rabalder. Det var ett tecken på inkompetens och ointresse, men kunde ursäktas genom att man var snabb att ändra sig efter kritik från både höger och vänster.

När nu Alliansen i sin budget beter sig lika eller mer brutalt, så finns det färre möjligheter att backa. Och förutom att Cecilia Wikström (FP) på Twitter kallade sina efterträdare i kulturutskottet för "charlataner" så är det påtagligt tyst bland de borgerliga röster som var nog så kulturintresserade när det gällde att klaga på sossar och miljöpartister.

Inkompetens och ointresse må finnas hos båda blocken, men i tävlingen om att vara öppet antiintellektuell vinner just nu Alliansen med hästlängder. Vill man orsaka så stor skada på kulturlivet som möjligt, för en så liten besparing som möjligt, bör man göra exakt som de gör. På torsdag fattas det slutgiltiga beslutet.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag