Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagercrantz gjorde rätt med Zlatanboken

Mats Olsson berättar att han i flera passager i David Lagercrantz bok "Jag är Zlatan" slagits av hur likt Zlatan det låter.
Foto: Clément Prioli/Starface
David Lagercrantz, som skrivit boken "Jag är Zlatan".
Foto: Julia Dansarie

Sportjournalistiken tunnas ut i takt med att stjärnorna blir allt tystare och PR-anpassade.

Mats Olsson hyllar David Lagercrantz som har förhållit sig till Zlatans ord som en skicklig jazzimprovisatör.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det var en gång när alla mina fotbollsresor till England innefattade ett nytt exemplar av fotbollsmagasinet Four Four Two och ett besök på Sportspages i London för att köpa den senaste biografin av än den ena än den andra fotbollsstjärnan.

Sportspages var ett paradis för en sportintresserad som också var läskunnig. Affären är sen länge nedlagd och det beror förmodligen mest på att bok- och tidningsläsande knappt finns längre, men också på att allting med tiden blev så ointressant.

Spelarna skaffade sig agenter, managers och PR-strateger och där Four Four Two till en början hade låtit oss komma dem in på livet, handlade intervjuerna till slut enbart om att tidningen fick träffa spelaren några minuter samtidigt som han – motvilligt – gjorde reklam för ett skomärke och var lika öppen, frispråkig och inbjudande som vilken medietränad politiker, artist eller fotbollspamp som helst.

I samma veva slutade jag köpa de många biografierna eftersom de var ointressanta, fega och förljugna och bara handlade om att stjärnan i fråga skulle säga de rätta sakerna och kanske förklara att det som skildrats som en skandal i medierna var ren lögn eller hur oskyldigt som helst.

"Jag är Zlatan" är raka motsatsen.

Därför var den en sån befrielse när den kom.

Därför är den en försäljningsframgång var den än har blivit utgiven.

Boken skrevs av David Lagercrantz, efter ett långt och intimt samarbete med Zlatan Ibrahimovic, och var en fröjd att läsa eftersom den var intressant, modig och ärlig. Ingen kan nånsin anklaga Zlatan för att säga de rätta sakerna i boken.

Om han nu sa dem.

Engelska medier har fått tokspel över att David Lagercrantz i intervjuer har sagt att han inte citerat Zlatan ordagrant i boken, utan i stället utformade den som en roman och lät de många samtalen bli en grogrund för berättelsen och – citaten.

Detta gjorde David Lagercrantz alldeles rätt i.

I en tidningsintervju är exakta citat viktiga, det kan då handla om rasistiska politiker som gjort bort sig, det kan handla om korrumperade pampar i den internationella fotbollens högsta topp och det kan handla om vad Zlatan sa och/eller menade med det där om att Frankrike är ett skitland.

Den sortens torra, men viktiga, citat behöver man däremot inte i en biografi av det här slaget.

Till skillnad från andra sportbiografier är "Jag är Zlatan" en läsupplevelse, den kan läsas av personer som älskar eller hatar Zlatan och den kan läsas av personer som inte har en aning om vem Zlatan Ibrahimovic är - om nu detta är möjligt.

I min tidigare roll som sportkrönikör i Expressen följde jag Zlatan på bitvis väldigt nära håll ända sen han var 18 år och jag kunde efter vissa partier i boken säga till vem som ville lyssna att "det här, det här... det låter exakt som Zlatan pratar".

Jag trodde Lagercrantz hade skrivit av direkt från en bandspelare.

Men jag är inte upprörd över att Lagercrantz förhållit sig på ett mycket friare sätt till citaten, en jazzmusikers improvisation till en känd melodi förändrar inte det som melodin säger.

Inte bara blev boken bättre, man kommer som läsare mycket närmare en av de största stjärnor som Sverige haft, och på grund av Lagercrantz sätt att närma sig berättelsen och historien om den långe från Rosengård förstår man honom betydligt bättre än om vi skulle ha läst oredigerade citat.

Huvudpersonen själv har läst, kommenterat, fått till ändringar och till slut godkänt den färdiga boken.

Han insåg förstås att den blev bättre så här än om den hade varit ytterligare en av alla fotbollsbiografier som vältrar sig i klichéer, meningslösheter och självklarheter.

"Jag är Zlatan" är den bästa fotbollsbiografi jag har läst.

Den näst bästa heter "Full time: The secret life of Tony Cascarino".

Den har inte alls samma litterära kvaliteter som "Jag är Zlatan", men när den kom 2000 var den en befrielse i all sin brutala ärlighet om en fotbollsspelare vid namn Tony Cascarino som visserligen blev både stor och framgångsrik, men som på grund av många olyckliga omständigheter aldrig blev en David Beckham-typ. Man kan fortfarande köpa boken begagnad på Amazon.