Jackie Jakubowski är skribent, författare och tidigare mångårig chefredaktör för Judisk krönika. Idag arrangerar föreningen Judisk kultur ett endagsseminarium på Konstakademien i Stockholm om kosmopolitism. Foto: PressbildJackie Jakubowski är skribent, författare och tidigare mångårig chefredaktör för Judisk krönika. Idag arrangerar föreningen Judisk kultur ett endagsseminarium på Konstakademien i Stockholm om kosmopolitism. Foto: Pressbild
Jackie Jakubowski är skribent, författare och tidigare mångårig chefredaktör för Judisk krönika. Idag arrangerar föreningen Judisk kultur ett endagsseminarium på Konstakademien i Stockholm om kosmopolitism. Foto: Pressbild
BLOMSTRANDE HÖGERPOPULISM. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson odlar sin antagonism mot den kosmopolitiska kulturradikalen. Foto: Sven LindwallBLOMSTRANDE HÖGERPOPULISM. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson odlar sin antagonism mot den kosmopolitiska kulturradikalen. Foto: Sven Lindwall
BLOMSTRANDE HÖGERPOPULISM. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson odlar sin antagonism mot den kosmopolitiska kulturradikalen. Foto: Sven Lindwall

Jakubowski: Länge leve kosmopoliten

Publicerad

Kosmopoliten är alltjämt extremisternas hatobjekt nummer ett och ett kodord för "juden".

Jackie Jakubowski skriver ett försvar för världsmedborgaren i en tid med allt högre murar.

Vi är alla kosmopoliter. Eller bör vara det. Kosmopolit är en världsmedborgare vars hemland inte definieras av geografiska gränser utan av värderingar. I Nordisk Familjebok står det att "en kosmopolit är förkämpe för övernationella eller antinationella åskådningar".

Jag får andra associationer. 1968 bröt studentoroligheter ut i Polen. Den kommunistiska regimen var samtidigt inne i en maktkamp mellan olika mer eller mindre nationalistiska fraktioner.

Många inom partiledningen tog chansen att, i sken av att kväsa en spirande demokrati-rörelse, göra sig av med sina fiender. Regimen mobiliserade sina skarpaste propagandister för att beskriva det politiska läget som den socialistiska folkrepubliken hamnat i - till följd av "den amerikanska imperialismens, den västtyska revanschismens och världssionismens gemensamma antipolska konspiration" (formuleringen är hämtad ur en dåtida polsk pamflett). De som påstods spela en avgörande roll i denna internationella konspiration var - just det: "kosmopoliter".

Att den polska allmänheten hade föga aning om vad "en kosmopolit" - eller "en sionist" för den delen - var för något, bekymrade inte det kommunistiska propagandaministeriet. Den saken skulle lösa sig självt: bara genom att namnge skurkarna skulle "det patriotiska polska folket" (samma pamflett) dra egna slutsatser.


Så de långa listor på "kosmopoliter" och andra upprorsmakare och regimkritiker som varje kväll, efter en skingrad studentdemonstration eller efter några uppmärksammade avskedanden, lästes upp i tv-nyheterna, innehöll alla judiskt klingande efternamn.

Och råkade någon heta något så polskt som Kowalski lade man till - enligt Goebbels metod - vederbörandes ursprungliga eller ett påhittat namn, till exempel det judiskt klingande Goldstein.

Kosmopolit blev under den tiden ett fult ord - paradoxalt nog i ett land vars statsideologi prisade internationalismen. Och det blev framför allt en politisk eufemism för - jude.

Att det redan tidigare kunde vara förenat med livsfara att bli utpekad som kosmopolit vittnar både utrensningarna i Stalins Sovjet och Slansky-processen i Tjeckoslovakien om. De officiella åtalspunkterna i båda fallen inbegrep "kosmo- politism". I Tjeckoslovakien 1951 dömdes 14 ledande (judiska) medlemmar av kommunistpartiet, inklusive utrikesministern, för detta brott - de flesta avrättades.

 

Även det internationella språket esperanto, skapat av "kosmopoliten" Lazar Zamenhof, bekämpades till att börja med av Stalin med argumentet att detta var "den internationella sionismens och kosmopolitismens redskap".

Begreppet kosmopolit har också hittat till vår tids debatt om integration, främlingsfientlighet och nationalism. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, skrev för en tid sedan att vår tids stora politiska konflikt står mellan "värdekonservativa patrioter och kosmopolitiska kulturradikaler" - med andra ord: mellan fosterlandsvänner och skumma outsiders.

För SD:s ideologiska bröder ännu mer till höger är "kosmopolit" - liksom "modernitet" för extrema islamister - ett kodord för "jude".


Det är dags att återge begreppet kosmopolit dess rätta betydelse, i ett Europa splittrat mellan dem som vill öppna och dem som vill befästa gränser. En världsmedborgare bör ses som en eftersträvansvärd motsats till en inskränkt provinsialist.

Jackie Jakubowski
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag