Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemsågat – ett inlägg i landsbygdsdebatten

1 / 12

Bollsta bruk i Kramfors kommun töms successivt på folk och företag medan Midsommarkransen i Stockholm blomstrar.

Serieskaparen Mats Jonsson hör hemma på bägge håll och ger i bildspecialet ovan sin konstnärliga kommentar till landsbygdsdebatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

#kulnardethandernagot

I samband med Melodifestivalens deltävling i Östersund skrev Expressen Kulturs Björn Barr reportaget "Det är kul när det händer nåt" (Expressen 21/2), där han skildrade hur kommunpolitiker, artister och taxichaufförer tyckte att det var kul när det hände något. Sedan dess har debatten rasat – var texten ett utslag av landsbygdsförakt eller ej? Som en direkt följd av diskussionen bestämde sig Expressen Kultur och Östersunds-Posten för att göra ett reporterutbyte. I dag kan du läsa Östersunds-Postens Frida Hansson om Stockholmsjournalisterna. Här finns Björn Barrs reportage om återkomsten till Östersund.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har tidigare gett ut de självbiografiska serieromanerna "Unga norrlänningar", "Pojken i skogen", "Hey princess", "I detta satans rum" och "Mats kamp".

Sedan 2003 är han redaktör för tidskriften Galago.

Det här är ett utdrag ur serien "Sågade trävaror" som kommer att publiceras i sin helhet i Galago nr 2/2015 (utkommer i mitten av juni).

Mats Jonsson. Foto: Idha Lindhag