"Har Karin Olsson ens sett vad vi gör?"

Clara Mannheimer.
Foto: Carl-Johan Söder

Expressens kulturchef Karin Olsson kritiserade SVT i en krönika för att ha övergivit det kreddiga innehållet.
Programbeställaren Clara Mannheimer försvarar nu kulturutbudet i public service.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ibland blir man glad när någon blir arg. När Karin Olsson slår ner på SVT:s kulturutbud under rubriken ”Varför har SVT övergivit kredden?” ser jag det som ett lysande tillfälle att berätta vad vi faktiskt gör. Har Karin Olsson ens upptäckt en bråkdel?

Som ansvarig för kulturutbudet är jag stolt över att SVT är tämligen ensamt i världen om att i en av landets största tv-kanaler – på bästa sändningstid – visa kulturprogram hela helgen: kultur- och musikdokumentärer, scenkonst och litteraturprogram.

När Karin Olsson skriver ”sällan någon riktig tv-teater” har hon helt enkelt fel. "Veckans föreställning" sänds varje lördag, året runt. Det senaste halvåret har vi visat "Tänker på dig" av Liv Strömquist, Andreas T Olssons "Sufflören" och Jonas Hassan Khemiris "Jag ringer mina bröder", operan "Elektra" och "Ett danskompani blir till" med Kenneth Kvarnström. Jag skulle kunna fortsätta länge till.

Dessutom har vi kulturnyheter varje vardag. I "Kobra" möter vi intressanta kulturpersoner över hela världen och i "Sverige" kultur i hela vårt land. Men visst vill man ha mer! För mig betyder det kulturprogram för fler än de som i första hand tänker på ”kredd”. Kultur är inte ett särintresse. Det ska inte enbart förbehållas en liten krets ”kulturintresserade”.


Därför satsar vi på program som "Jills veranda", "Deckarna", "Alla är fotografer" och "Hitlåtens historia". Här hamnar kanske många i sitt livs första litteratursamtal eller bildanalys. Då har SVT verkligen uppfyllt sitt public service-uppdrag. Det kallar jag ett folkuniversitet värt namnet, för att citera Karin Olsson.

Även public service-redovisningen läser jag och Karin Olsson olika. I SVT:s kulturuppdrag ingår även vår omfattande dramaproduktion, 300 miljoner kronor årligen till nyproducerad svensk dramatik. Om man räknar med den och samtidigt bryter ut barnprogrammen från totalkostnaden för underhållning kan man snabbt konstatera att SVT lägger likvärdiga summor på kultur och underhållning. Vi sänder dessutom fler timmar kultur och drama än vuxenunderhållning.

Så nej! Det ekar inte tomt. Och det saknas varken ”kredd” eller bredd. Men en sak har Karin Olsson rätt i. Kulturutbudet är viktigt för public service. Det är därför vi ger det en framträdande plats i vårt utbud.


Clara Mannheimer

kulturen@expressen.se


Clara Mannheimer är programbeställare för kultur och evenemang på SVT.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.