Gui Minhais dikter från fängelset samlas i bok

Gui Minhai när han paraderades i kinesisk propaganda-tv.
Diktsamlingen ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” planeras att ges ut till Gui Minhais 56-årsdag den 5 maj 2020.
Foto: Kaunitz-Olsson / Kaunitz-Olsson
Expressens kulturchef och ställföreträdande utgivare Karin Olsson på manifestation för Gui Minhai och Hongkong i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Förlaget Kaunitz-Olsson ger i vår ut en samling av Gui Minhais dikter från fängelset, som tidigare har publicerats i Expressen.

Detta som ett led i kampanjen för att uppmärksamma hans situation.

– Diktsamlingen är en stark manifestation för yttrandefriheten, men också en stark kritik av Kina, säger Kurdo Baksi, som skriver ett efterord till boken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015. Då frihetsberövades han av kinesiska agenter under en semester i Thailand. 

Orsaken tros vara att han drev ett framgångsrikt förlag och bokaffär i Hongkong, som retade den kinesiska regimen.

Expressens kultursida har tidigare publicerat de sju dikter som Gui Minhai skrivit under sin tid i fångenskap och som nu ska släppas i bokform av förlaget Kaunitz-Olsson. 

Dikterna har Gui Minhai lyckats överlämna till dottern Angela Gui. Så här sa hon i en intervju i samband med att Expressen publicerade dikten ”Lucia”, som pappan skrev efter ett drygt år i fångenskap:

– I dikten skriver han att han ”ritar” med fingrarna. Troligtvis har han memorerat den och skrivit ner den efter att han förflyttades till en form av kommunarrest efter oktober 2017.

Martin Kaunitz vill ge Gui Minhai röst

Bokförläggaren Martin Kaunitz tycker att det är viktigt att försöka att ge Gui Minhai verklig gestalt, så att han inte bara blir en symbol.

– Vi vill ge honom en konkret kropp, bli till kött och blod. Och finns det något bättre sätt att ge en intellektuell kropp och gestalt på än att ge ut det han eller hon skriver, säger han.

Omslaget till nya boken.

Diktsamlingen med titeln ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” ska ges ut till Gui Minhais 56-årsdag den 5 maj nästa år. Kaunitz uppskattar stilblandningen i dikterna, där svenska stereotyper som älgen och kungen blandas med känslorna från fångenskapen.

– De ofta oväntade och drastiska bilderna som krockar och ställs mot varandra tycker jag är spännande. Vissa bilder är omedelbart drabbande, som titeldiktens ”Ritar en dörr på väggen med mitt finger.” Det är oerhört fint, säger Kaunitz.

Kurdo Baksi på en av manifestationerna för Gui Minhai utanför kinesiska ambassaden i Stockholm.
Foto: Expressen

Dikterna kommer att återges både på kinesiska och i svensk översättning. Angela Gui ska skriva ett förord och journalisten och yttrandefrihetsaktivisten Kurdo Baksi ett efterord.

– Jag känner mig hedrad, det är bland det viktigaste jag har gjort i mitt liv. Vi har lärt känna Gui Minhai som en fånge i Kina, men nu är det underbart att han som person och skribent kommer till tals, säger Kurdo Baksi.

”Rätt luttrad”

Publiceringen innebär ett tydligt ställningstagande för bokförlaget. Men Martin Kaunitz, med ett mångårigt engagemang i Svenska Pen bakom sig, är inte orolig för att publiceringen ska leda till framtida problem för förlaget att till exempel ge ut kinesiska författare.

– Vi kommer inte heller i framtiden fråga Kina om lov innan vi ger ut böcker, säger han.

Räknar ni med att kinesiska ambassaden kommer höra av sig och skriva negativt om boken på sin sajt?

– Det vore väl fint om de ville köpa in några ex till personalen? Jag är rätt luttrad efter alla mina år i Svenska Pen. Det här är ett långsiktigt arbete.

– Men det borde engagera och bekymra oss alla att det sitter en svensk förläggare inlåst bara för att ha gjort sitt jobb. Oavsett var i världen det nu inträffar. Så länge han inte är fri är ingen av oss fri.

Expressens kulturchef och ställföreträdande utgivare Karin Olsson har varit engagerad i Gui Minhais fall.

– Gui Minhais dikter från fångenskapen tillhör det mest meningsfulla jag har varit med och publicerat i Expressen. Jag är tacksam över att dikterna nu också samlas i en bok, så att vi åter får anledning att läsa honom och påminnas om vad som är värt något på riktigt, säger Karin Olsson.

Tilldelas Tucholskypriset

Nyligen annonserades att Gui Minhai tilldelas Tucholskypriset av Svenska Pen. För att symbolisera författarens frånvaro ska en tom stol placeras på scenen under prisutdelningen den 15 november.

FALLET GUI MINHAI

Gui Minhai är förläggare och författare. Han kom till Göteborg för att studera, men efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 sökte han asyl och blev 1996 endast svensk medborgare. I Göteborg började han doktorera och bildade familj.

I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand. Gui Minhai drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong specialiserad på böcker om kinesiska politikers privatliv och annat av känslig natur för diktaturen.

24 oktober 2017 meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och strikta restriktioner. Han greps igen den 20 januari 2018 då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai har visat symptom på sjukdomen ALS och är i behov av läkarvård. I år är det fyra år sedan han frihetsberövades.