Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författarnas upprop mot Kina: ”Frige Gui Minhai nu”

Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare.
Protestanter klistrade upp bilder på försvunna bokförläggare i Hong Kong 2016.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenske förläggaren Gui Minhai sitter frihetsberövad i Kina. 

Pen, den världsomfattande föreningen för skribenter, fördömer i ett upprop starkt de kinesiska myndigheternas behandling av honom.

Pen kräver att yttrandefriheten respekteras.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det var i slutet av januari som svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai var på väg med tåg till Peking tillsammans med två svenska diplomater från Sveriges generalkonsulat i Shanghai. 

De skulle besöka den svenska ambassaden i Peking, där Gui Minhai skulle genomföra ett läkarbesök. Men på en station strax innan Peking dök polisstyrkor upp och förde bort honom.


LÄS MER: Här hängs svensken ut i kinesisk propaganda-tv


Minhais intervju ifrågasätt

Kinesiska staten medgav i början av februari att de har Minhai i förvar. Förläggaren har också framträtt i en intervju med kinesiska tidningen Oriental Daily. I intervjun uppmanade han bland annat svenska regeringen att sluta uppmärksamma hans fall.

Men uttalandet ifrågasätts. 

– Det här är ett sätt för Kina att visa makt, Gui Minhai har inte sagt det här frivilligt, förklarade Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska Pen, i Expressen 9 februari.

Upprop för Gui Minhai internationellt

Elisabeth Åsbrink är också en av de som medverkar i det internationella författarupprop, som publiceras i DN.

”Pen International, som aktivt engagerat sig för Gui Minhai sedan han försvann, fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui, som nu återigen fängslats för allvarliga men vagt formulerade anklagelser utan bevis, vilket inte bara kränker hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer”, skriver man bland annat i uppropet.


LÄS MER: Svenske förläggare Gui Minai gripen av kinesisk polis


De vill sätta press på Kina

Det avslutas med:

”Yttrandefriheten är de mänskliga rättigheternas kärna. Vi uppmanar det internationella samfundet att inte förbli tyst utan i stället sätta press på den kinesiska regeringen och kräva; respekt för yttrandefriheten och rättsstatens grundläggande principer, Gui Minhais omedelbara och ovillkorliga frigivning, och att han får tillgång till nödvändig medicinsk vård, kontakt med sin familj samt konsulärt och juridiskt stöd.” 

Uppropet är undertecknat av Pen International, Pen America, English Pen, Hongkong Pen, Svenska Pen, Dansk Pen och Norsk Pen.

Gui Minhai föddes i östra Kina, och flyttade till Sverige för att studera 1988. 1992 blev han svensk medborgare.