Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emil Noldes nazikonst doftar av blod och jord

KUSTLANDSKAP. Det är i målningarna av de dova haven och landskapen med sina låga horisonter och dova moln som Nolde är som bäst. "Grönt hösthav", odaterad.
"Fritänkare", 1906.
"Sällsamma varelser", 1922.
"Möte på stranden", 1920.
"Blomsterträdgård (ringblommor)", 1919.
"Kvinnobild (Jolanthe Nolde)", omkring 1948.

Emil Nolde var nazistkonstnären som Goebbels förbjöd.
Nils Forsberg sveps med av uttrycksmättade färgkaskader på Waldemarsudde.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST

EMIL NOLDE

"Färgstormar"

Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
Till 30/8

Nazismen kom som en uppenbarelse för åtskilliga tyska konstnärer och intellektuella efter 1918. Lite vulgär kanske, men en motkraft till den skrämmande sovjetkommunismen och dessutom (och det är här det blir svårsmält) till demokratin och det parlamentariska kaoset. Liberal demokrati ansågs vara ett uttryck för civilisation, det vill säga något konstlat, onaturligt och, ja, franskt. Mot civilisation ställdes kultur, som stod för det äkta, organiska och traditionsgrundade.

Många insåg snart nog att de hade haft fel. Emil Nolde var inte en av dem.

 

Det är ett annorlunda levnadsöde. Nolde föds 1867 i en bondefamilj intill danska gränsen. Han får på nåder utbilda sig till träsnidare och tecknare och är över 30 år när han blir konstnär på allvar. Åren efter sekelskiftet hittar han sin färgsprakande stil som han skulle hålla fast vid.

De unga Berlinkonstnärerna i gruppen Die Brücke tar honom till sig, karriären tar fart men storstadsliv är inte vad Emil Nolde vill ha och han flyttar tillbaka norrut. Det är i det vindpinade nordschlesiska marsklandskapet mellan Nordsjön och Östersjön som hans konst har sina egentliga rötter.

 

Det är intressant att ställa Nolde bredvid den jämngamle Gustav Frenssen, Nobelpriskandidat och en av tidens absolut populäraste författare, som skrev seniga och saltstänkta romaner om strävsamma bönder i samma nordtyska trakter. Frenssen blev också hängiven nazist. I dag är han helt bortglömd medan Emil Nolde ses som en av 1900-talets främsta konstnärer.

Emil Nolde tog aldrig avstånd från sina nazistiska ställningstaganden utan höll fast vid dem fram till sin död. Fotografiet är taget i Schweiz 1948.Foto: Paul Senn

Man kan säga att det var en formsak. De delade intresset för jordbunden mystik och Nolde var en tid Goebbels favorit, en sant germanskt kraftfull målare, men efter olika kulturpolitiska överväganden inom NSDAP utsågs hans uttrycksmättade färgkaskader till paradexemplet på degenererad konst. Själv fattade han ingenting, skrev rasande brev till regimen där han bedyrade sin antisemitism men förbjöds 1941 att måla.

Efter kriget behövdes däremot tystade modernistiska konstnärer att rehabilitera och vem passade bättre än Emil Nolde? Hans ideologiska ställningstaganden förbigicks med tystnad. Fram till sin död 1956 tog han aldrig avstånd från dem.

 

Waldemarsuddes utställning håller internationell klass. Här visas Nolde i helfigur, från några tidiga Skageninfluerade verk över skolboksexpressionismen i religiösa motiv och scener med berlinska demimonder, till blomstermålningarna och inte minst de dova haven och landskapen med sina låga horisonter och hotfulla moln.

Det är i de sistnämnda som han är som allra bäst, som han hittar hem. Målningarna är som uppstigna ur den stormiga nordsjökustens sanka landskap. Smaken av salta vindar och fuktigt gräs känns i munnen.

 

Det är också i dem han står närmast en Blut-und-Boden-mystik som inte är oproblematisk. Platsen, jorden, det äkta och av civilisation ofördärvade - allt faller på plats här. Det är något vi får lära oss att leva med, att historien rymmer bra konst som skapats av människor med dåliga värderingar, men också att deras konst inte sällan är som allra bäst när de står som närmast elden.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.