Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det vilar ett ansvar på judar och muslimer"

Den danska polisen misstänker att det var den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein som låg bakom terrorattackerna i Köpenhamn.
Foto: Copenhagen Police

Efter terrorattacken i Köpenhamn uppmanas återigen de europeiska judarna att packa sina väskor.

Göran Rosenberg opponerar sig mot en världsbild där kulturer och religioner inte kan leva sida vid sida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Blodet hade knappt hunnit torka utanför synagogan i Köpenhamn förrän Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, uppmanade Europas judar att packa sina väskor och sätta sig i säkerhet i Israel. Han gjorde samma sak efter terrorattacken mot en judisk mataffär i Paris i januari. Han kommer förmodligen att göra samma sak efter nästa terrorattack mot judar i Europa. I Netanyahus världsbild har Europas judar ingen annan framtid än som medborgare i en judisk nationalstat, och ingen annan säkerhet än den som garanteras av övermakt och ockupation.

Danmarks överrabbin Jair Melchior (liksom franska judiska ledare förra gången det begav sig) reagerade snabbt och skarpt på Netanyahus uttalanden som ju inte kan uppfattas som annat än en flagrant inblandning i såväl de europeiska judarnas som de europeiska staternas inre angelägenheter.

De europeiska judarna fick än en gång veta att de inte förstår sitt eget bästa, och Europas regeringar fick sig inpräntat att de saknar förmåga (eller vilja?) att skydda sina judiska medborgare.


Vilket inte hindrar att varje nytt antijudiskt terrordåd i Europa riskerar att bli en bekräftelse av Netanyahus världsbild och ett raserande av den världsbild som ligger till grund för det samhällsbygge vi kallar EU och som bygger på att människor av skilda nationaliteter, kulturer och religioner ska kunna leva sida vid sida utan att slå ihjäl varandra. Ett Europa där judar börjar packa sina väskor är ett Europa där ingen längre kan känna sig säker. Allra minst muslimer.

En helt förutsägbar reaktion på attentaten i Paris i januari var attacker mot muslimer och muslimska institutioner i Frankrike, vilket nog också kan förväntas bli en reaktion på attentaten i Köpenhamn, som också de tycks ha varit inspirerade av den terroristiska tolkning av islam som går under namnet jihadism och som fått ett illavarslande grepp om unga arga män med muslimsk bakgrund i Europas förorter. Den är numera statsideologi i det brutala terrorvälde som går under namnet IS och i en eller annan form drivkraften bakom islamistiska terrorrörelser som al-Qaida och Boko Haram.


Jihadismen har inte nödvändigtvis mera med islam att göra än vad den tyska eller italienska vänsterterrorismen på 1970-talet hade med marxismen, men när en ideologi eller religion uttryckligen åberopas till stöd för våld och terror vilar ett särskilt ansvar på dem som anser sig företräda helt andra tolkningar av samma ideologi eller religion att förhålla sig till det som görs i deras namn. Så gällde för dåtidens marxister och så gäller för dagens muslimer.

På Europas muslimer vilar följaktligen ett särskilt ansvar att ta itu med den jihadistiska draksådden i de egna leden.

På Europas judar vilar ett särskilt ansvar att ta itu med en världsbild som vill undergräva deras existensmöjligheter i Europa.

På Europas judar och muslimer vilar ett särskilt ansvar att göra gemensam sak mot Europas fiender, vare sig de talar i judars eller muslimers namn.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.