Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det har helt enkelt blivit för stort"

Göran Petterson är generalsekreterare för Forum och han tror fler ideella organisationer kommer att reagera på kostnadsutvecklingen. Foto: Erik Cronberg
Ideella krafter har fått Almedalen att växa. Men frågan är hur länge när priserna skenar. Foto: Sven Lindwall

Idag börjar Almedalsveckan som länge har varit det ideella civilsamhällets stora mässa och mötesplats.

David Qviström ser politikerveckans egentliga själ kvävas av aktörerna som kan betala fantasipriserna i Visby.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I år ser det öppna, fast rätt elitistiska, fast unikt demokratiska jättesamtalet i Almedalen bara ut att bli näst störst hittills. Arrangörerna är visserligen något fler än sist, men antalet seminarier bara lika många som fjolårets 2 700, eller något färre.

Under mina drygt tio år som journalist i Almedalen har varje år varit ”störst hittills”, så detta är ett trendbrott.

Och trendbrottet beror på att Göran Pettersson börjar bli tveksam.

– Jag tror att fler och fler ideella organisationer kommer att reagera på kostnadsutvecklingen. Dessutom har det helt enkelt blivit för stort. De första åren fick vi otroligt mycket gjort där, men nu är alla ministrar och statssekreterare stenhårt uppbokade, säger Göran Pettersson.

Göran Pettersson är generalsekreterare för Forum, en paraplyorganisation för ideella organisationer med social inriktning. Forum är en typisk arrangör i Almedalen, och Göran Petterson själv av det slag som gärna ”vill mötas i ögonhöjd”.

Faktiskt vill jag ta det ett steg längre: Det är Göran Petterson och hans kompisar som är Almedalens själ.

Minns den saken när vimmelbilderna på vem-skålade-med-vem nu snart fyller spalterna igen, och när surkartskrönikörerna uppdaterar fjolårets texter om politikerveckan som en Kiviks åsiktsmarknad, en pratbubbla utan en gotlänning i sikte, en elitens gratissemester.

Sant är att ankdammen i hjärtat av parken måhända inte är den minsta i Almedalen. Men Almedalens själ är alltså inte detta – utan Göran Pettersson, en man som vill mötas i ögonhöjd.

Bland de 30 000 besökarna under Almedalsveckan förra året var den tveklöst största gruppen arrangörer organisationer inom civilsamhället: intresseorganisationerna, de ideella. Formen har nämligen passat Göran Pettersson och andra inom den ideella sektorn perfekt: Öppna, idéburna, informella samtal med korta vägar till politiker och makthavare. Det är inte minst de ideella som har fått Almedalen att växa – från knappt 300 seminarier för tiotalet år sedan till fjolårets 2 700, plus ytterligare 800 evenemang. Almedalen har förvandlats till civilsamhällets stora mässa och mötesplats.

Men frågan är hur länge det kommer att förbli så.

– I sju år hyrde vi fyra små studentrum under Almedalsveckan. Det kostade oss 20 000 för allihop. Men för ett par år sedan ringde hyresvärden upp och sa att han tyvärr hade fått ett bud som han inte kunde säga nej till.

Berättar Göran Pettersson.

Det var en stor aktör inom finans- och försäkringsbranschen som betalade 150 000 kronor för samma fyra studentlägenheter under Almedalsveckan. I år är de färre som åker från Forum, de samarrangerar med andra ideella aktörer, och de nöjer sig med en halvdag av seminarier eftersom en heldag i tältlokalen kostar dem 40 000 – vilket ändå inte ligger i närheten av topphyrorna.

Varje år som Almedalen har växt har folk sagt samma sak: Var ska alla bo? Ledningsgrupper har sovit på tältsängar i Hemse och generalsekreterare har travats på hög i campingstugor i Gustavsvik, så hittills har ändå samtliga sektorer kunnat delta i det öppna samtalet på någorlunda lika villkor – i ögonhöjd om man så vill. Men de sista åren har priserna på boende och seminarielokaler skenat, vilket också blev tydligt i utvärderingen bland arrangörerna efter förra årets i Almedalsvecka.

– Du vet, ett hus fem eller sex mil från Visby kan kosta 20 000 – 25 000 att hyra för en vecka, säger Göran Pettersson. Vi är idioter som betalar, men det finns inget bra alternativ om man nu ska vara där. För ett företag kanske det inte spelar någon roll om hyran kostar 50 000 eller 100 000, men för oss motsvarar det budgeten för hela veckan.

Så vad händer med det öppna, fast elitistiska, fast unikt demokratiska jättesamtalet i Almedalen om pengarna tar över?

Jo, precis det som också avspeglas i den geografiska placeringen av seminarielokalerna i Visby: Resursstarka aktörer hyr dyra lokaler närmast Donners plats, de utan ekonomiska muskler i trädgårdar på adresser vid sidan av, svårare att hitta. Off-Almedalen, om man så vill.

De sista åren har andelen företag vuxit starkt som arrangörer medan fackliga organisationer backat ordentligt. Intresseorganisationerna är fortfarande den största gruppen arrangörer, men trenden är att de satsar på färre arrangemang och samarbetar med varandra. Många av dem har börjat säga som Göran Pettersson: Det har blivit för dyrt för oss, och det har blivit för svårt att göra sin röst hörd.

Karin Lindvall, koordinator för Almedalsveckan på Region Gotland, framhåller att de jobbar hårt med att hålla nere kostnaderna, åtminstone vad gäller frågor som de själva äger. Skolsalar används som billigt boende, det finns ståndplatser som inte kostar mer än 2 000 om dygnet, och man har uppmanat gotlänningarna att hyra ut sina boenden utan att allt ens blivit uthyrt.

Men, säger jag, just det är väl ett tecken på att ni är oroade av utvecklingen?

– Nej, det är för att det är en sanitär olägenhet med de här priserna. Vi gör det för att veckan ska vara fortsatt öppen för alla, säger Karin Lindvall.

Självklart. För utan bredden inget Almedalen.

Om politikerveckan imploderar beror det just på prisutvecklingen.

 

David Qviström är journalist och författare. Tidigare år släppte han den kritikerhyllade "Nyttiga människor. En reportagebok om migranter, gränser och människosyn".