Det är dags att vakna

Birgitta Ohlsson.
Foto: Jens L'Estrade

Anna Hellgren om nazi-attacken i Malmö.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vi är fler än tusen på Katarinavägen i Stockholm. Jag känner igen flera ansikten i mörkret framför La Mano, monumentet för 1930-talets antifascistiska Spanienfrivilliga. I går natt dansade vi tillsammans på feministisk fest, i dag vaknade vi till nyheten att nazister knivskurit sex personer efter en feministisk manifestation i Malmö.

Trots att vi är så många har jag en klump i magen. Kommer vi vara säkra när vi går härifrån? Vad är det för våldsam vår som ligger framför oss?

En människa ligger fortfarande nedsövd efter livshotande skador, flera av hans vänner talar genom den raspiga megafonen.

Attacken på Möllevången var ingen slump - lika lite som attacken i Kärrtorp var det. Inget "slagsmål" som plötsligt och utan förklaring blossade upp, ingen "händelse" som passar in i polisens röda-vita-rosen-färgade teorier om lika goda kålsupare.


Den person som skadades svårast är välkänd i Malmö, förknippad med allt som brunhögern hatar. Namn från Mellanöstern, vänster, feminist och engagerad för hbtq-rättigheter.

I Sverige 2014 finns politiska krafter för vilka det är skäl till mordförsök. De är inte många, men de är farliga och välorganiserade. De senaste 30 åren har deras åsiktsfränder mördat 30 människor.


Med Kärrtorp och historien i nära minne slöt tusentals människor upp med kort varsel runtom i landet i går och demonstrerade mot nazism och rasism. Det etablerade samhället firade däremot inga triumfer. Malmöpolisen pratade om "bunkarslagsmål", TV4 om "politiska våldsamheter" och snart sagt alla medier beskrev mordförsöket som "sammandrabbningar mellan höger- och vänsterextremister".

Demokratiminister Birgitta Ohlsson, som nyligen presenterade en rapport som pekade ut vänsteraktivister som farligare än nazister, twittrade att "våld är oacceptabelt", men varken hon eller statsministern - som utlyste presskonferens när Djurgårdens herrfotbollstränare avgått på grund av påstådda hot - såg sig manad att bryta söndagsvilan.

Det är sorgligt och livsfarligt.