Dags att gå hem nu, Fredrik Reinfeldt

FöRFATTAREN. Fredrik Reinfeldt berättar om sin bok i tv-programmet "Gomorron Sverige" 1993. Hela klippet finns att se på Youtube.
Foto: Youtube

Fredrik Reinfeldts ideologiska grund har tvättats bort från den nymoderata retoriken.
Daniel Sjölin läser den litterära debut som förändrade Sverige.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Bäste Fredrik Reinfeldt,


Daniel Sjölin.
Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson

Ohoj! Här kommer ett brev från framtiden! Hur har du det där nere på 90-talet? Du är 28 år, riksdagsledamot, nybliven familjefar, Roxette-fan. Det är novembermörkt, du sitter utan middagsmacka vid datamaskinsapparatskärmen. Hur är värmen där i riksdagen? Ni har väl dragit ner på pannan så här efter folkhemskraschen? Sverige levde över sina tillgångar, belånade sig för en välfärd som nu trycker ner statens huvud i skuldens syrelösa mörker.

Detta har regeringen Bildt fått på sitt bord. Ditt bord ja, kylan tar sig in genom ditt fönster, dimman rinner, det är sent i stan. Till och med siluetterna som fiskar vid strömmen utanför har packat ihop sina pinaler. Det sovande folket sitter redan hemma framför Lotta Engbergs "Kär och galen" i TV4.

Du Fredrik, är det inte dags att gå hem nu?

Nej, just det. Du fryser inte. Du är ju alldeles varm! Det är passionen! Du bara måste bli klar i kväll - Filippa och bäbisen får vänta. Jag förstår precis - det där ruset av glädje och jävlaranamma när man känner att nu händer det. Nu blir jag äntligen klar med min bok.


Du trycker på print. Den gamla hålmatade OKI:n rasslar i gång. Förlåt - den nya högteknologiska skrivaren. Först kommer titelsidan: Det sovande folket av Fredrik Reinfeldt. Du darrar av stolthet. Här ligger din politiska själ. Här finns visionerna för det framtida Sverige. För Det Nya Civila Samhället, de nya Aktiva Medborgarna, Den Nya Mentaliteten. Jag förstår att du är stolt. Jag brukar också älska den första genomläsningen.

Vem jag är? 1993?


Okej, den där OKI:n kommer att tritta ett tag: Jag heter Daniel, är 16 och nyinflyttad till Stan. Jag kommer från nyskild småföretagarfamilj i en blå förort som lider av att så många slappa ointelligenta människor lever på bidrag när vi andra sliter. Ja - du vet ju precis vad jag talar om! Du skriver ju själv om svenskarna som "sovhjärnorna", som är passiviserade av såssarnas välfärdsstat. Men nu har jag flyttat och mår så himla bra. Östra Reals gymnasium - denna väldiga tegelbyggnad som jag smiter in i ifrån baksidan - är ju rena barnleken. Här finns inga motsättningar, inget våld, inga orättvisor och inget hat. Bara ren studiero. Det är till och med välkommet att vara duktig i skolan.


Om två månader kommer jag att gå på min första Muf-fest, om fyra blir jag av med oskulden - och så har vi en borgerlig regering! Livet kommer leka - för såna som jag!

Men Fredrik ... jag kan inte sova! Ett bittert barndomstrauma från såssarnas överförmyndarsamhälle håller mig vaken: Obs!-loppet i tredje klass. De som deltog - gick eller sprang - fick dela på en hel back läsk. Jag hatade löpning men gillade läsk. Och när bara tre i klassen räckte upp handen hängde jag på.

"För då får väl vi fyra som springer fem läsk var, eller?"

"Jo, så blir det ju", sa fröken.

Så jag min streber, jag sprang. Jag sprang för drömmen om ett överflöd.

Vid målgång fick vi var sin banan. En vecka senare kom en back läsk till skolan.

"Fy vad orättvist" sa alla andra. "Vi vill också ha läsk"

"Men ni sprang ju inte!" sa vi. "Ni orkade ju inte!"

"Det är orättvist! Varför ska de få läsk och inte vi!"

Så fröken delade läsken på alla. En flaska var. En flaska blev över men inte ens den fick vi fyra som sprungit dela på - det vore orättvist att få en och en fjärdedels läsk.


Det är det landet vi kommer ifrån, du och jag Fredrik. Det är den mentaliteten vi avskyr. Men jag är ju bara 16 och förstår inte sammanhangen - du är redan en mogen, beläst riksdagsledamot och familjefar - på väg in i partistyrelsens kärna. Du förstår så mycket mer än jag, och nu trittar Oki:n:

Nu kommer boken: "Offren för välfärdsstatens falska locktoner är det sovande folket." TRITT "Det var inget fel på dessa människors hjärnor, de bara utnyttjade en försvinnande liten del av sin kapacitet." TRITT "De var trygga och omhändertagna och det var huvudsaken." TRITT TRITT "Alla bidrag man kan tillskansa sig upplevs som smart och framåt." TRITT " Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och generera välfärd." TRITT "Hur väcks det civila samhället, passiviserat av årtionden av inlärd hjälplöshet, till individuellt ansvarstagande?"


Många år senare, när du är statsminister, kommer både du och hela din stab göra ert yttersta för att förneka existensen av den här boken. Den försvinner från biblioteken, själv kommer du att säga att du aldrig skrivit nån bok. Men vänstermaffian vettu, de kommer tjyvtrycka och göra teater av den.

De kommer i boken att se ett drypande förakt för svaga. Ett von obenperspektiv, en beskäftig känslokyla.

Men Fredrik, jag ser sida upp och sida ner något helt annat - din stora oro. Samma som du har i dag i den där statsmannablicken. Det är en oro som är grunden för hela din politik. Framför allt oroar du dig för de unga. Sossarnas välfärdspolitik leder till hopplöshet, lättja, ökad droganvändning och inte minst: ett avtrubbat känslolöst samhälle där vi inte ens orkar döpa våra barn. Vi slutar umgås över generationer, går inte i kyrkan, lyssnar på omoralisk musik, reser oss inte för de äldre på t-banan. Det är den socialdemokratiska välfärdsstaten som gör oss till passiva egoister med fjärrkontrollerna fastklistrade i handen.

Om fler journalister hade läst din bok, skulle de aldrig ha kommit på den befängda tanken att du skulle överväga hjälp från Sverigedemokraterna, eller bagatellisera ditt tal om att vi ska öppna våra hjärtan för flyktingar. Du hoppar hellre från en bro än tar Jimmie Åkesson i hand.

Själva kärnan i din politiska själ är nämligen Det Civila Samhället. Vid akut nöd ska man inte bara sitta där och låta nån annan ta ansvar - vid akut nöd ska man hjälpa personligen. En kungstanke från bondesamhället.


Och det kan bara ske genom att stat och kommun drar sig tillbaka. Skär ner bidragen och släpp loss företagen inom vård skola och omsorg. Då vaknar vi! Då kastar vi våra kryckor och volontärjobbar. Då blir vi som aktiva sjyssta Johanna - idealmedborgaren du skriver om. Hon har en väninna som dricker för mycket. Johanna ringer henne och lyssnar lite - nåt mer gör hon inte för hon kan inget om såna här problem - men hon lyssnar och då känner sig väninnan lite bättre.

Med en så blygsam ambition för vad du anser vara ett Civilt Ansvarstagande, borde målet rimligen inte ha legat långt borta när ni kapade trygghetssystem. Eller ja - ni kapade dem för vissa. För sjuka och arbetslösa - men inte för oss i medelklassen som än i dag fullkomligen dränks i subventioner. Pass trekvarts mille har ni skänkt mig i räntesubventioner och ROT genom åren. Å andra sidan räknar jag en halv miljon i flyttskatter. En del undrar varför? För att just vi håller konsumtionen uppe? Men staten kan ju inte generera välfärd skriver du?

Nej, nej - det här handlar inte om ekonomi. Nej, det är folkets mentalitet du vill ändra. Familjen, medelklassen, är nämligen kärnan i ditt Civila Samhälle. Och den kärnan ville ni få att växa - mentalt och fysiskt.


Jamen banta för fan, sluta röka, motionera mer, håll ihop äktenskapet och håll käften i skolan, ring dina föräldrar, spara till din egen jävla pension, bli din egen jävla arbetsgivare, skaffa en annan doktor, sitt still, gå i scouterna. Spela inte så mycket data, respektera äldre, var tidigt på jobbet, håll upp dörren för tanten och kladda inte direkt på brudarna - ge dem choklad först.

Så får man tycka, men går det - med politik - att få alla andra att tänka så?

Hur?

Företagare och riskkapitalister är i din värld samma sak. Somliga har undrat hur sjutton ni tänkte när ni skänkte våra egendomar till riskkapitalbolagen. Det var väl medborgarna som skulle ta över?

Svaret står i boken: En chocköppning för att väcka den indoktrinerade massan. Snubbarna på Cayman Island skulle liksom injicera nya smarta sätt att göra saker på: Ökad kompetens, vassare behandlingsmetoder. Du borde gått Handels Fredrik, där lär man sig att enklast pengar inom vård och skola, tjänar man på att inte göra saker: skära ned, spara in, runda hörn och i stället för att göra sitt bästa bara se till att man följer lagen. Ett apotek tjänar i dag mest pengar på att inte tillhandaha mediciner - i stället prångla solkräm och glidmedel dygnet runt.


Skattebetalda förskolor och skolor slumpades och vårdhem försågs med så slappa regler att de mest obegåvade och cyniska "entreprenörerna" kunde tälja guld - genom att göra så litet som möjligt. Sälja inventarierna på blocket om inte annat. Ja, du bjöd sovhjärnorna på tidernas all you can eat buffé. Katching. Nissarna som inte ville springa fick all läsk. Och nu när vi börjar begära ansvar och handlingskraft, ja då gråter de över hotade förutsättningar, tar stålarna och sticker till andra branscher. Because they're worth it. Kvar står seriösa företagare, svartmålade.

"Det sovande folket" är en bok som förklarar hetsen bakom avknoppningarna. Hypotesen var att när staten retirerar och marknaden tar över vård skola och omsorg - ja då gör det lite ont, men då väcks vårt civila engagemang och vår medkänsla. Och företagen skulle liksom besjälas och bli levande gosedjur som bara vill trösta utan tanke på resultaträkning.


Men jag tror högre om dig än att påstå att Det Civila Samhället bara skulle vara en täckmantel för de rika att roffa åt sig. Jag glömmer aldrig Obs!-loppet.

Alltså: hur är det med mentaliteten i dag? Folkets nya hjärnor? Det nya kärleksfulla samhället?

Jomen nog aktiverar sig medborgarna på ett helt annat sätt i dag! Sverigedemokraterna till exempel, som avskyr staten lika mycket som du. Jag undrar: är SD frukten av ett i så fall "lyckat" civilt uppvaknande - att några går man ur huse och gör gemensam sak på egen hand? Eller är SD ett eklatant exempel på att experimentet med ditt Civila Samhälle totalhavererat?

Men det är ju inte bara SD som vaknat. Överallt i det nya Civila Samhället tycks folk engagera sig. Fast ... eh ... det man protesterar mot är ... nedmonteringen - man vill ha tryggheten tillbaka. Fan oxå - otacksamma jävlar. Här monterar man ned staten för att ni ska stå på egna ben och ta ansvar - och det ni gör då är att försöka ta ansvar för att staten ska komma tillbaka!

Nej, frihetsmedicinen biter inte - medborgarna vill ändå bygga nåt slags konstig instans som tar hand om grundplåten på ett sjysst sätt för alla. Nåja - vänstermaffian. De är svårt att få myror att sluta tänka på stackar.

Men vi andra då, vi välartade mittenväljare? Har vi vaknat - trots att vi har fått behålla alla kryckor i olika subventioner och indirekta stöd?


Jajjemän. Men Fredrik, vi har inte vaknat upp som ansvarsfulla aktiva medborgare, utan som irriterade självupptagna konsumenter. Vi har blivit pissed-off-välfärdskunder.

Vi är sura för att våra skattepengar inte räcker till top of the line inom vård skola omsorg just där vi bor. Sura på allt råddande bara för lite kompetent markservice. Somliga gillar verkligen när bilen är paj på morgonen - hurra vilken utmaning då får jag välja vilken verkstad jag ska telefonköa till medan ungarna gråter i baksätet - men många av oss vill liksom bara att skiten ska funka.

Har du tänkt på att när staten gör så lite som möjligt, och sedan låter fega cyniker visa att det går att göra ännu mindre - så leder inte det till att vi medborgare inspireras att göra mer? Är det inte tvärtom så att om någon instans sätter ribban högt och föregår med gott exempel - att det i sin tur inspirerar andra?

Det finns ett blint raseri inom vänstern - man skyller allt på Alliansen. Det är samma raseri som du uppvisar i "Det sovande folket" - gentemot välfärdsstaten.


Tack och lov la du undan raseriet när du blev statsminister. Men du la inte undan dina visioner. De ligger i öppen dag i "Det sovande folket". Jag rekommenderar alla att läsa den - på allvar. Det är bara Moderaterna under din ledning, och Vänsterpartiet, som så tydligt vill gröta om i folks hjärnor. Få oss att tänka och vara på ett särskilt sätt, ert sätt.

Det var det Fredrik. Det är sent nu, jag måste få några minuters sömn innan dagen gryr.

Du kommer alltid ha min stora beundran som demokrat. Till skillnad från rödgröna politiker har vi av dig alltid fått veta exakt vad vid röstat på - i förväg. Ja, redan 1993 fick vi veta.


Huruvida den ekonomiska politiken du fört kommer att kosta multum i ökad segregation och djupare klyftor, eller om sånt är gratis att reparera, det vet jag inte. Men Det Civila Samhället är ditt största politiska misslyckande. De flesta gick inte att väcka, och de som vaknade gjorde helt fel saker. Tänkte mest på sig själva.

Folk är helt enkelt inte så snälla som du.

Fredrik, är det inte bäst att sova på saken. Hämta nya krafter?

Är det inte dags att gå hem?


Daniel Sjölin

kulturen@expressen.se