"Bönderna i IS låtsas att de själva är Gud"

BORTA. IS har skövlat de nära 3000 år gamla ruinlämningarna efter städerna Hatra och Nimrud utanför Mosul. Även den assyriska ruinstaden Khorsabad ska ha förstörts av IS. Bilden kommer från video som IS släppte i februari, som sägs visa hur antika skulpturer slås sönder i ett museum i Mosul.
Foto: Erick Bonnier
Statyer och fresker har förstörts i Mosul.
Foto: Erick Bonnier
Duraid Al-Khamisi.
Foto: Rouzbeh Djalaie

Terrorgruppen IS förstör ett kulturarv som tillhör hela mänskligheten.

Duraid Al-Khamisi ser en helt ny dimension av våld när historien rivs.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En varm sommardag stod jag och tittade ner mot Mosuls glimrande mosaiktak. Stadens moskéer, tusenåriga kyrkor och assyriska stadsmurar bredde ut sig i ett vidsträckt landskap av civilisation och historia.

Många år har gått sedan den dagen i barndomen och mycket har förändrats sen dess. I dag ligger Mosul i IS händer, spillrorna av de historiska statyerna i stadens museum under krigarnas fötter. Krigarna tar sig in i den gamla byggnaden, välter omkull och slår sönder. En dryg vecka senare skövlar de ruinstaden Nemrud med bulldozrar, ödelägger Hatra och förstör Khorsabad med ruiner från 700-talet före Kristus.

Vår gemensamma historia. Mitt, ditt, våra barns och våra förfäders. För en sekund förbryllas jag.


Men vänta lite, vänta! Varför blir jag förvånad över att IS förstör statyer, när blev statyer mer värdefulla än människoliv? Och de som dödar och mördar och slaktar och plundrar och halshugger och korsfäster, när blev det nytt i Irak?

Plundrades inte nationalmuseet redan ett par timmar efter Bagdads fall? Hur många föremål blev inte sönderslagna med kofötter och batonger? Och alla tusentals ovärderliga föremål som smugglades ut ur landet för att säljas på den svarta marknaden i Amerika och Europa, ibland för 50 dollar styck? Vad hände med alla gamla, arkeologiska platser och stadsmurar i södra Irak - vad gjorde USA inte för att förvandla dem till helikopterplattformar?

Och skäggen som säger att det är kätteri, att konst är hädelse mot Gud, att avbilda nakna kroppar är ett brott mot Sharialagen - i landet där Hamurabi stiftade historiens första lagar.


Och till dem som dödar i Guds namn ställer jag frågan: "Din fucking bonde, visste du inte att din Gud skapade dig för ett annat syfte än att döda, plundra, kidnappa och våldta? Är du bättre än Gud, eller? Det finns redan en Gud, låt honom döma folk. Vem har bett dig ta hans plats?"

Och britterna som kom på slutet av 1800-talet och tog med sig så många sigill och urgamla föremål för att man ansåg det vara den vita mannens historiska arv - rätt - och att de därmed var mer lämpliga att bevara i Frankrike och Storbritannien än i Irak. Att vi, irakierna, inte skulle klara av att skydda fynden själva.

De hade rätt; ni hade rätt. Ni borde ha tagit allt, kom och hämta resten, snälla,

När blev något av det här nytt? Och våra böcker som brändes av mongolerna och våra bibliotek som plundrades och förstördes av ottomanerna och våra historiska gator som slets sönder och våra torg… Och återigen: när blev statyer mer värdefulla än människoliv?


Följande är underförstått och kanske till och med självsagt: Iraks historiska arv har i århundraden plundrats, förstörts och stulits. Men det senaste årets attacker på tusenåriga assyriska kyrkor, sprängningar av shiitiska moskéer och även sunnitiska imamers begravningsplatser ger ändå uttryck för en helt ny dimension av våld.

Först och främst har Mosul och dess befolkning aldrig tidigare varit så utsatt. Vad som pågår i dag är ett led i en rensning, ett förintande och ett utplånande av inte bara assyriernas eller irakiernas historia, utan också hela världens gemensamma kulturarv.

Attackerna och förstörelsen av assyriska statyer, kyrkor och moskéer går hand i hand med den etniska utrensning och folkmord som IS har begått mot Iraks minoriteter.


Det är ett högst avsiktligt, principfast och metodiskt sätt att upplåta ett Guds rike på jorden och radera alla tidigare minnen av ett folks existens. Ett kalifat förutsätter ett folk att styra över, inte ett folk som förnekar underkastelse. Att utplåna ett folks kulturarv och hela civilisationer är därför inte enbart ett uttryck för att förgöra människor i livet i dag: utan även utplåna alla spår av tidigare storhetsepoker.

Det tjänar precis samma syfte som att strö salt över jord: förhindra framväxten av nya generationer, släcka hoppet för framtiden.


Duraid Al-Khamisi

kulturen@expressen.se


Duraid Al-Khamisi är frilansjournalist.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.